Skip to main content
Sin categoría

La fira Recerca en Directe obre les seves portes a CosmoCaixa

By 7 de abril de 2016septiembre 7th, 2023No Comments

Apropar la recerca als ciutadans, afavorir el diàleg entre el públic i els investigadors i fomentar vocacions entre els joves és la finalitat de la fira Recerca en Directe, que ahir ha obert les seves portes a CosmoCaixa Barcelona fins a aquest dissabte 9 d’abril. L’exposició està organitzada pel Parc Científic de Barcelona (PCB) i l’Obra Social ”la Caixa» amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB).

fira1

Recerca en Directe porta enguany a aquest emblemàtic espai onze grups de recerca de diversos centres d’investigació de Catalunya a fi que els assistents puguin participar en experiments vinculats als seus projectes actuals, amb els mateixos instruments i materials que fan servir habitualment. Per fomentar la interacció, a cada estand es formula un enigma perquè el públic el resolgui tot seguint la metodologia científica.

L’acte d’inauguració ha tingut lloc dijous, 7 d’abril, a les 11 hores, amb la participació del rector de la UB, Dídac Ramírez; el director del PCB, Josep Antoni Plana; el director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària la Caixa, Jordi Portabella, el director de CosmoCaixa, Lluís Noguera, i el responsable d’Exposicions de Ciència de la Fundació Bancària la Caixa, Javier Hidalgo.

fira3

Posar a prova la ‘capacitat visual’ d’un cotxe autònom per detectar vianants i evitar accidents; descobrir com es fa servir la bioenginyeria per dissenyar els dispositius i fàrmacs del futur; analitzar les restes d’un dinosaure sauròpode, o crear criatures fantàstiques en un món virtual de 6 metres de diàmetre per interaccionar amb altres són alguns dels experiments en què podran participar els visitants.

Els onze centres que col·laboren en aquesta 14a edició són: el Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic); el Centre de Regulació Genòmica (CRG); el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la Universitat Rovira i Virgili (URV); el Centre de Visió per Computador (CVC); el Cognitive Media Technologies Group de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); el Departament de Química Analítica de la Universitat de Barcelona (UB); l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i Grups de recerca ITAKA-IRCV-URV; l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

fira2.jpg

Un any més, els tres guanyadors dels premis del programa Batx2Lab –adreçat a estudiants de batxillerat que fan la part pràctica del seu treball de recerca al PCB– són en un estand de la fira per explicar als assistents el projecte d’investigació que han dut a terme.

La fira Recerca en Directe s’emmarca dins del programa de divulgació de la ciència Recerca en Societat del Parc Científic de Barcelona, que ofereix més de 100 activitats en què participen més de 5.000 persones cada any. A la darrera edició més de 1.500 visitants van gaudir de l’oportunitat de participar en experiments científics de la mà de 75 investigadors.

L’activitat és gratuïta el 6, 7 i 8 d’abril per a les escoles, prèvia reserva. El dissabte 9 d’abril l’entrada és lliure i la visita està inclosa amb l’entrada de CosmoCaixa Barcelona.