Skip to main content
Sin categoría

Viu la ciència d’avantguarda amb els seus protagonistes!

By 3 de mayo de 2017septiembre 7th, 2023No Comments

Apropar la recerca als ciutadans, afavorir el diàleg entre el públic i els investigadors i fomentar vocacions entre els joves és la finalitat de la 15a edició de la Fira Recerca en Directe –organitzada pel Parc Científic de Barcelona (PCB) i l’Obra Social «la Caixa»– que avui obre les seves portes a CosmoCaixa Barcelona fins a aquest dissabte 6 de maig.
articleKC3IU2GFLa Fira Recerca en Directe té com a objectiu afavorir el diàleg entre el públic i els investigadors i fomentar vocacions entre els joves

En el marc de l’esdeveniment més de 80 investigadors de onze centres punters de tot Catalunya traslladen part dels seus laboratoris a aquest emblemàtic espai per convidar els ciutadans a resoldre enigmes i participar en experiments vinculats als seus projectes actuals, amb els mateixos instruments i materials que fan servir habitualment.

La Fira ha estat inaugurada aquest matí pel rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias; el director general del Parc Científic de Barcelona, Ignasi Belda; el director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jordi Portabella; i el director de CosmoCaixa, Lluís Noguera.

article51Q03Q3E
Instantània de l’acte d’inauguració de la Fira Recerca en Directe que ha tingut lloc aquest matí a CosmoCaixa (Foto: Obra Social)

Dels gens implicats a la diabetis… als secrets del grafè
Posar a prova nanopartícules per veure si són capaces de lluitar contra el càncer; experimentar amb el grafè per crear sensors de llum i fer Internet 100 vegades més ràpida; col·laborar en la reconstrucció 3D d’un poblat protohistòric; cristal·litzar proteïnes i esbrinar com funciona la maquinària cel·lular; descobrir com es treballa per a la conservació d’aus amenaçades; o testar l’efectivitat de fàrmacs contra la malària, la diabetis i l’obesitat  són alguns dels experiments en què podran participar els visitants.

Els centres que col·laboren en aquesta 15a edició són: el Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); el Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili (URV); el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC); l’Institut de Ciències de la Terra (CSIC)-Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB);  l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO); l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB); l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IrBio) de la UB; l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal); i l’Hospital Universitari Institut Pere Mata (HUIPM)- Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

articleMés de 80 investigadors d’onze centres de recerca punters de Catalunya conviden als ciutadans a participar als seus experiments, tot seguint el mètode científic.

Un any més, els tres guanyadors dels premis del programa BATX2LAB –adreçat a estudiants de batxillerat que fan la part pràctica del seu treball de recerca al PCB– són en un estand de la fira per explicar als assistents el projecte d’investigació que han dut a terme.

La Fira Recerca en Directe –que enguany es duu a terme amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)-Ministeri d’Economia i Competitivitat– s’emmarca dins del programa de divulgació de la ciència Recerca en Societat del Parc Científic de Barcelona, que ofereix més de 100 activitats en què participen més de 5.000 persones cada any. A la darrera edició més de 1.500 visitants van tenir l’oportunitat de fer experiments científics de la mà de 75 investigadors.

L’activitat és gratuïta el 3, 4 i 5 de maig per a les escoles, prèvia reserva. El dissabte 6 de maig l’entrada és lliure i la visita està inclosa amb l’entrada de CosmoCaixa Barcelona.
• Més informació sobre els grups participants a Recerca en Directe 2017 [+info]

• Tota l’actualitat de la Fira es pot seguir al Twitter a través del hashtag #Recercaendirecte

 

Amb el suport de:

logo_MEIC_FECYT_Web2017    Aj_BCN_D.indd