El Parc Científic de Barcelona apropa la recerca actual a les Festes de Sants 2018

El passat dilluns 20 d’agost, el Parc Científic de Barcelona va participar a les Festes de Sants per portar la recerca a peu de carrer en el marc del programa Recerca en Societat, com a UCCi i amb el suport de de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Un any més, va compartir amb els ciutadans projectes d’investigació actuals a través de tallers dinàmics i participatius per afavorir el diàleg entre el públic i els investigadors, i fomentar vocacions entre els joves.

Sota el títol “La ciència surt de festa al carrer”, l’investigador i divulgador Carlos Heras va dur a terme, al carrer Alcolea de Baix, un seguit d’experiments de física i química per a totes les edats on els assistents van poder experimentar de primera mà com la ciència pot ser divertida i amena a la vegada que interessant.

Els visitants van fer les seves primeres passes en experiments científics i van descobrir que succeeix quan hi ha una descomposició catalítica de l’aigua en un medi sabonós; com poden obtenir una mostra del seu propi ADN amb material que hi ha per casa; o com sintetitzar niló a partir de reaccions líquides, entre altres assajos.

sants2018

La Festa Major de Sants és una de les celebracions més importants de barri que es realitzen a Barcelona que, com les conegudes Festes de Gràcia, s’engalanen els carrers i places del districte pels mateixos veïns. Les primeres notícies en què es té constància de la Festa Major de Sants per Sant Bartomeu són de mitjans del segle XIX però no fora fins  al 1943 que, oficialment, s’inaugurà el concurs de guarnit dels carrers. A més del guarnit, aquestes festes tenen ressò perquè executen un programa amb gran quantitat d’activitats de conservació i promoció de les tradicions populars catalanes, com ara balls de bastons, sardanes o jornades castelleres a més d’actuacions d’oci per a tots els gustos i edats.

Un any més, la Comissió de Festes d’Alcolea de Baix aposta per la divulgació científica en un programa d’oci on inclou activitats més culturals i didàctiques que en edicions anteriors, donant més protagonisme a les activitats científiques dintre del seu propòsit per a les festes.

Redacció UCCi PCB:

UCCi18web

Leave a Reply