Skip to main content
Sin categoría

Del laboratori a CosmoCaixa

By 11 de marzo de 2019septiembre 7th, 2023No Comments

Desprès de quatre dies d’intensa activitat al CosmoCaixa Barcelona, més de 1.700 estudiants i ciutadans van poder gaudir a la Fira Recerca en Directe d’una experiència en primera persona amb la investigació més puntera que es duu a terme als centres de recerca de tot Catalunya. Aquesta 17a edició ha batut el rècord d’assistència de públic general, amb prop de 500 persones, fet que avala un any més l’èxit de l’esdeveniment que organitza anualment el Parc Científic de Barcelona en col·laboració amb l’Obra Social ”la Caixa».

Fira

Aquesta 17a edició ha batut el rècord d’assistència de públic general, amb prop de 500 persones (Foto: PCB).

En el marc de la 17a edició de la “Fira Recerca en Directe”, onze grups de recerca van traslladar els seus laboratoris del 6 al 9 de març a CosmoCaixa a fi que els visitants poguessin participar en experiments vinculats als seus projectes més punters. Per fomentar la interacció amb el públic, a cada estand es va formular un enigma que els assistents havien de resoldre tot seguint la metodologia científica.

Fer snacks d’insectes a través d’una impressora 3D i tastar-los;  aplicar la tècnica d’edició genètica CRISPR a la regeneració d’òrgans; posar en pràctica la superconductivitat i la levitació; analitzar mutacions de diversos tipus de càncer amb eines bioinformàtiques i cercar-hi possibles teràpies amb nanopartícules d’or; crear un Bosó de Higgs i altres partícules elementals per entendre els grans enigmes de l’Univers, o esbrinar com els gens contribueixen a l’addicció a les drogues, són alguns dels experiments en què van participar els assistents.

Els onze grups de recerca que van col·laborar en aquesta 17a edició pertanyen a les següents institucions: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB – CSIC), Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), Institut de Recerca Biomèdica (IRB), Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Universitat de Barcelona (UB) i Universitat Rovira i Virgili (URV).

Un any més, tres participants del programa BATX2LAB –adreçat a estudiants de primer de batxillerat que fan la part pràctica del seu treball de recerca al PCB– van ser presents a un estand per explicar el seu projecte.

Com a resultat de la fira, es van editar 33 pòsters, 3 per cadascun dels grups participants, per tal d’explicar d’una manera molt visual les seves tècniques d’investigació. Atès l’interès de la comunitat educativa per les temàtiques tractades a la fira, aquest material es facilita als centres, a través de la pàgina web, en format de fitxes que es poden descarregar per al posterior treball a classe o com material de consulta.

La Fira Recerca en Directe –que organitza anualment la Unitat de Cultura Científica del Parc Científic de Barcelona en el marc del seu programa Recerca en Societat, en col·laboració amb l’Obra Social ”la Caixa» i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats – té com a objectiu apropar la recerca als ciutadans, afavorir el diàleg entre el públic i els investigadors, despertar vocacions entre els joves i contribuir a la cultura científica de la societat

El món de la recerca i el virtual en temps real

La gran novetat d’aquest any va ser la prova pilot de RecercAPP, una nova aplicació didàctica amb realitat augmentada, creada pel Parc Científic de Barcelona amb la col·laboració d’ENTI-UB. Aquesta aplicació emula l’experiment “Investiga amb cèl·lules i gens”, un dels tallers que el PCB té en el seu programa de Recerca en Societat. Amb aquesta aplicació es pretén apropar el coneixement científic i les tècniques de laboratori a les escoles i persones interessades en la matèria.

Redacció UCCi PCB:

UCCi18web