Skip to main content
Sin categoría

El projecte MessyCheffy guanya el repte llançat pel PCB, l’IBEC i l’IRB a l’iFest Countdown

By 21 de junio de 2019septiembre 7th, 2023No Comments
MessyCheffy, un joc interactiu de fisioteràpia per a nens amb distròfia muscular, desenvolupat per l’​equip Yallow de la Universitat de Barcelona, ha guanyat el repte “Malalties Minoritàries”, proposat pel Parc Científic de Barcelona, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) en el marc de l’iniciativa iFest Countdown. Els joves finalistes d’aquest programa han presentat avui al Demo Day iFest els seus prototips davant un jurat a l’Auditori Imagina Mediapro, en un acte presidit pel director de Catalunya Emprèn, Pere Condom.

 

ifest_premis-1

Anna Serra, directora de Comunicació i Comercialització del PCB, ha lliurat el premi a l’equip guanyador del repte ‘Malalties Minoritàries’ (Foto: Catalunya Emprèn).

Enguany més de 1.500 estudiants, 99 centres i 300 equips han desenvolupat prototips per donar resposta a 12 reptes reals proposats per diverses entitats en el marc de l’iFest Countdown, el nou programa d’aprenentatge i mentoria que va estrenar en aquesta 3a edició l’iFest, el festival de la disrupció, la ciència i la tecnologia.

«Com milloraries el dia a dia d’un pacient que pateix distròfia muscular o la malaltia de Kennedy?», va ser el punt de sortida del repte “Malalties Minoritàries” amb la qual el Parc, l’IBEC i l’IRB Barcelona van desafiar als participants a desenvolupar una eina o aplicació per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen una d’aquestes malalties neuromusculars rares i hereditàries.

El guanyador ha estat el projecte MessyCheffy de l’equip Yallow, integrat per tres estudiants de grau de la Universitat de Barcelona. Es tracta d’un joc interactiu per a nens amb distròfia muscular que busca transformar la fisioteràpia en una activitat inspiradora i entretinguda. Per aconseguir-ho les seves creadores han tret el focus de la malaltia, escrit una història, creat un amic (“en Cheffy”) i plantejat un repte: construir un imperi de restaurants. Els controls són uns sensors de moviment i d’esforç muscular mitjançant l’impuls nerviós. A través de mini-jocs es realitzen moviments adaptats d’exercicis de fisioteràpia específics per a distròfia muscular en nens, però, hi pot jugar tothom.

El projecte YCM, una App que facilita la comunicació i socialització de les persones amb distròfia muscular, desenvolupada per l’equip “Les quatre mosqueteres” de l’INS Baix Camp, ha rebut el segon premi del repte.

Durant la primera setmana de juliol, ambdós equips rebran suport per part del PCB, l’IBEC i l’IRB Barcelona per accelerar els seus prototips. Es treballarà la part més científica o tecnològica amb investigadors/es, i altres aspectes com la protecció de la propietat intel·lectual, la comercialització, el màrqueting i el finançament.

Els centres educatius de tots els projectes finalistes podran accedir durant el curs escolar 2019-2020 a un dels tallers del Fes Recerca! que ofereix el Parc Científic de Barcelona dins del programa Recerca en Societat.

Innovació disruptiva per a grans reptes de la societat

El programa ‘iFest Countdown s’emmarca dins la iniciativa iFest, la gran festa de la innovació, la ciència i la tecnologia impulsada per Catalunya Emprèn, adreçada a joves estudiants màsters i doctorats amb inquietud per fer aportacions disruptives a la societat.

Durant aquest programa els players, organitzats en equips, han de desenvolupar prototips de reptes reals plantejats per diverses entitats, a través d’una metodologia basada en quatre fases: Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva desenvolupats i validats a Silicon Valley.

Els participants opten a diversos premis pel millor prototip atorgat per les entitats que lideren els reptes. A més, l’equip guanyador viatjarà durant un mes a Silicon Valley amb l’Imagine Creativity Center per treballar la seva proposta emprenedora.