El Parc col·labora en un projecte per fer tests de COVID-19 liderat per l’IBEC, l’IRB Barcelona i el CNAG-CRG

La Generalitat de Catalunya ha aprovat la creació del Programa Orfeu amb l’objectiu de disposar de nous tests de diagnòstic de la COVID-19 per complementar la capacitat del sistema de salut. En una primera fase, hi haurà dos nodes de detecció massiva del coronavirus SARS-CoV-2: un, al Parc Científic de Barcelona (PCB), coordinat per l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG–CRG), i un altre, coordinat pel Centre de Regulació Genòmica (CRG) als seus laboratoris del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

article1

L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG) coordinen un grup de treball, a petició de la Generalitat de Catalunya, per posar en marxa un sistema de detecció massiva de COVID-19, amb l’objectiu de detenir la propagació de l’epidèmia de coronavirus.

Hi haurà dos nodes de detecció massiva, un coordinat pel CRG als seus laboratoris del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i un altre al Parc Científic de Barcelona (PCB), coordinat conjuntament per l’IRB Barcelona, l’IBEC i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG), part del CRG.

El projecte, que la Generalitat de Catalunya ha batejat amb el nom en clau de Programa Orfeu, té com a objectiu realitzar un total de 170.000 tests en la seva primera fase, que durarà inicialment unes 6 setmanes.

Els nodes de detecció massiva s’empraran per detectar persones infectades, tant durant el confinament, com en quant les mesures es vagin relaxant progressivament. Això permetrà aïllar millor als ciutadans infectats, reduir les taxes d’infecció, permetre als treballadors essencials tornar a la feina, i, al cap i a la fi, salvar vides.

El node del Parc Científic de Barcelona (PCB), durà a terme 70.000 tests durant un període de sis setmanes.

El CRG treballarà set dies a la setmana per a realitzar 100.000 testos durant el mateix període als seus laboratoris gràcies a les seves capacitats usuals de PCR, així com a la incorporació d’un robot de seqüenciació d’última generació amb una capacitat de processar 8.000 mostres per dia. A l’actualitat només existeixen quatre d’aquests robots a tota Europa.

“El CRG, l’IRB Barcelona i l’IBEC disposen de laboratoris, persones, experiència i dedicació per a donar suport al país en el repte més important de la seva història recent,” explica Luis Serrano, director del CRG. “Estic orgullós dels nostres investigadors, tècnics i personal de suport i administració, els quals han respost a la velocitat de la llum per oferir-se com a voluntaris en aquest projecte. Necessitem derrotar aquesta pandèmia junts, és per això que treballarem sense descans per lluitar contra aquesta crisi.”

“A l’IRB Barcelona estem orgullosos d’adaptar la nostra activitat per poder donar suport a la societat en aquesta crisi sanitària tan crítica,” afirma Francesc Posas, director de l’IRB Barcelona. “La detecció massiva és clau per a controlar la propagació del virus, i per això tota la comunitat IRB està contribuint, perquè la gent torni a les seves vides, a les seves feines, i com a societat, perquè tornem a aixecar-nos.”

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón -departament del Govern que impulsa aquest projecte juntament amb Salut- ha mostrat la seva satisfacció per la implicació d’aquests centres de recerca que “és una mostra més de com el conjunt del sistema de coneixement català estan contribuint decisivament a l’esforç científic global en el context de la crisi sanitària mundial, reforçant el rol del nostre país com a un dels principals referents científics europeus i del món”.

Els nodes empraran la tècnica RT-PCR en temps real per a buscar la presència de material genètic del coronavirus a les mostres. Els testos ha estat comparats i verificats per a complir amb els estàndards nacionals establerts pels hospitals espanyols, així com amb els establerts a Europa, EUA, Israel i més enllà.

Leave a Reply