Davant l’escenari de grans desafiaments generats per la COVID-19 –que ha posat de manifest el rol tan decisiu que desenvolupen la ciència i la tecnologia a la nostra societat– el Parc Científic de Barcelona vol refermar la seva aposta per promoure les vocacions STEM entre la gent jove tirant endavant una edició més del Batx2Lab, un programa pioner al nostre país que ha estimulat anys el talent STEM de més de 700 joves durant els darrers 17 anys.
El Parc Científic de Barcelona (PCB) ha posat en marxa la 17a edició del Batx2Lab, el programa de tutories de treballs de recerca per a estudiants de batxillerat. L’objectiu d’aquesta iniciativa, pionera a l’Estat espanyol, és fomentar les vocacions científiques entre el jovent a través de la interacció directa amb les investigadores i investigadors de centres de recerca públics i les empreses ubicades al Parc, que tutoritzen la part pràctica del seu treball als laboratoris del PCB.
Davant l’escenari de grans desafiaments generats per la COVID-19 –que ha posat de manifest el rol tan decisiu que desenvolupen la ciència i la tecnologia a la nostra societat– el Parc Científic de Barcelona vol refermar la seva aposta per promoure les vocacions STEM entre la gent jove tirant endavant el programa una edició més, amb propostes que li aportin valor i li obrin els ulls a la ciència.
“Un dels objectius fundacionals del Parc Científic de Barcelona és el foment de les vocacions STEM, especialment en ciències de la vida. Ara, més que mai, volem despertar l’interès per la recerca a les futures generacions, tot trencant estereotips i contribuint a reduir la bretxa de gènere existent. Per aconseguir-ho és important tenir referents; viure i experimentar la recerca a través de la interacció dels participants amb investigadores i investigadores reals en centres d’excel·lència ”, afirma Maria Terrades, directora del Parc Científic de Barcelona.
Batx2Lab ofereix a l’alumnat de primer de batxillerat la possibilitat de fer la part pràctica del seu treball de recerca als laboratoris del PCB, tutoritzats per personal investigador de centres de recerca i empreses del sector salut. Algunes de les disciplines que s’ofereixen són biomedicina, medicina regenerativa, biotecnologia, toxicologia, malalties neurodegeneratives i metabòliques, enginyeria genètica, entre altres.
Per a aquest curs acadèmic 2020-2021 ja s’han seleccionat 39 treballs que duran a terme 40 alumnes de forma individual o en grup (29 noies i 11 nois) de la mà de 19 investigadors i investigadores a les instal·lacions del PCB, concretament a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB), la Fundació DTI i les empreses Whole Genix i Xenopat.
Un programa pioner a l’Estat espanyol
Batx2Lab va néixer l’any 2003 per fomentar les vocacions científiques entre el jovent. Durant aquests setze anys s’han dut a terme 17 edicions del programa i s’han rebut més de 2.000 sol·licituds d’estudiants de diversos centres públics, privats i concertats de tot Catalunya, la majoria de l’àrea metropolitana de Barcelona, però també de Tarragona, Lleida i Girona. El PCB reserva places per a l’alumnat que pertany a escoles d’alta complexitat, amb la finalitat d’enfortir la igualtat d’oportunitats.
Des de l’inici del programa fins ara, hi han participat més de 700 estudiants (un 70% noies) i 300 membres del personal investigador ubicat al Parc (el 50% dones), un 51% amb doctorat i un 49% doctorands.
Guillem Peñuelas i Haro, investigador en química supramolecular a la companyia Carbometrics (UnitDX Science Incubator, Bristol), on desenvolupa noves tecnologies per monitoritzar la glucosa en fluids humans, recorda així el seu pas pel programa: “Veure’m allà, envoltat de professionals en un centre de recerca punter, em va motivar a començar els meus estudis científics i aportar el meu granet de sorra a la ciència. Quan tens 17 anys no saps res sobre com es treballa a un laboratori. Passar unes setmanes al Parc, descobrint les possibilitats que la ciència ofereix, et prepara per afrontar els següents passos de la teva carrera científica amb més confiança i seguretat. De fet, el meu treball de recerca va ser guardonat per la Societat Catalana de Química a la convocatòria 2008 de Premis de Batxillerat”, explica Guillem.
Batx2Lab s’emmarca dins de Recerca en Societat, la proposta del Parc Científic de Barcelona per afavorir el diàleg entre la ciutadania i el personal investigador i fomentar les vocacions entre el jovent, i compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i de l´Ajuntament de Barcelona. El programa organitza més de 100 activitats anuals i només el 2019 van participar 6.400 persones. El 2016 va ser reconegut amb el Segell de Qualitat Educativa del Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona (CCP), i el 2018 amb el Premi Barcelona Innovació Educativa de l’Ajuntament de Barcelona, que reconeix les iniciatives d’innovació pedagògica que es porten a terme a la ciutat per promoure les oportunitats formatives i la inclusió social.
Premis Batx2Lab 2019-2020
El passat 27 de maig, la directora general del Parc Científic de Barcelona, Maria Terrades, va lliurar els premis als tres millors treballs de recerca de la darrera edició de Batx2Lab (2019-2020), en què van participar 40 joves. Van rebre els guardons: Berta Roda, del Col·legi Lestonnac de Barcelona; Eva Jialú Llanos, de l’IES Josep Serrat i Bonastre de Barcelona; i Kilian Gil de l’Institut Ramon Berenguer IV– Amposta.
Enguany, l’acte es va dur a terme via streaming, davant la situació excepcional generada per la COVID 19, i hi van participar més d’una cinquantena d’estudiants i tutors. Durant la trobada, els assistents també van gaudir d’un monòleg científic a càrrec d’Oriol Marimon, de Big Van: científicos sobre ruedas, per divulgar la recerca d’una manera amena i molt divertida.
Cadascun dels premis consisteixen en una visita guiada per a dues persones a edificis emblemàtics de l’entorn de la recerca de Barcelona i un escape room. A més, els treballs premiats es presenten a la ciutadania a un estand de la Fira Recerca en Directe, que se celebra anualment a CosmoCaixa Barcelona, amb onze grups de recerca d’institucions de prestigi d’arreu de Catalunya i una afluència de més de 1.500 visitants.
Aliança entre el PCB i Promega per impulsar vocacions STEM
Les properes edicions de Batx2Lab (2020-2021 i la 2021-2022) compten amb el suport econòmic de Promega Biotech Ibérica a través del seu programa de Responsabilitat Social.
“Des de Promega sempre hem volgut transmetre el nostre coneixement a la gent jove i animar-la a perseguir una carrera en ciències de la salut. Molts dels nostres programes estan orientats a fer costat als joves científics i científiques. Quan el Parc es va posar en contacte amb nosaltres proposant una possible col·laboració amb el seu programa BATX2LAB vam saber immediatament que seria una bona simbiosi entre totes dues entitats perquè compartim els mateixos valors i la mateixa il·lusió per la ciència”, afirma Gijs J. Jochems, director general de Promega Biotech Ibérica.