Skip to main content
Sin categoría

La 19a edició de la Fira Recerca en Directe porta a debat els límits ètics de la ciència

By 19 de abril de 2023septiembre 7th, 2023No Comments

En el marc de la Fira Recerca en Directe, organitzada pel Parc Científic de Barcelona i Fundació “la Caixa”, més de 100 investigadors i investigadores d’11 grups de recerca d’institucions capdavanteres de Catalunya traslladen els seus laboratoris al Museu de la Ciència CosmoCaixa, del 18 al 22 d’abril, per convidar el públic a fer un tast dels seus projectes més innovadors.

En aquesta 19a edició de la fira -que es preveu que bati el seu propi rècord d’assistència amb prop de 2.500 participants – es podrà experimentar amb la fotònica; fer cristalls de proteïnes; interpretar antibiogrames per avaluar la sensibilitat dels bacteris als antibiòtics; obtenir un genoma i, fins i tot, observar la nostra galàxia i indagar com es processen les dades de 500 milions d’estrelles…tot seguint el mètode científic.

El PCB i la Fundació Víctor Grifols i Lucas han elaborat la proposta didàctica “Cap a on ha d’anar la humanitat?”, que planteja tres reptes bioètics sobre els límits de la ciència i el futur de la nostra espècie: ‘bebès a la carta’, creació d’organismes vius al laboratori i transhumanisme. El públic podrà votar a favor o en contra a través d’una aplicació en línia, o, presencialment, a la fira.

El metge, investigador, escriptor i divulgador Salvador Macip dinamitzarà també a CosmoCaixa debats amb 120 estudiants que prèviament hauran treballat aquesta activitat a les aules.

La Fira Recerca en Directe va obrir ahir les portes de la seva 19a edició al Museu de la Ciència CosmoCaixa per apropar la ciència a la societat, promoure la cultura científica i fomentar vocacions STEM entre el jovent.


L’esdeveniment, organitzat pel Parc Científic de Barcelona i Fundació “la Caixa”, porta, un any més, a aquest emblemàtic espai més de 100 investigadors i investigadores d’11 grups de recerca d’institucions públiques capdavanteres d’arreu de Catalunya, perquè el públic assistent pugui participar en experiments vinculats als seus projectes de recerca actuals, amb la mateixa instrumentació i equipaments que fan servir al laboratori.


A la fira, en què es preveu que participin prop de 2.500 persones, es podrà experimentar amb mostres biològiques per observar al microscopi neurones i cervells afectats per l’Alzheimer; fer cristalls de proteïnes; descobrir tecnologies fotòniques i el seu impacte en la protecció mediambiental; esbrinar com s’investiga el càncer amb bioinformàtica; interpretar antibiogrames per avaluar la sensibilitat dels bacteris als antibiòtics; obtenir un genoma i comparar-lo amb d’altres; i, fins i tot, observar la nostra galàxia i indagar com es processen les dades de 500 milions d’estrelles.


A més, els tres treballs de recerca que han guanyat la darrera edició del programa BATX2LAB del PCB, s’exposaran en un estand individual per tal que l’alumnat guardonat pugui explicar al públic el projecte d’investigació que ha dut a terme.


Durant la inauguració de la fira, que va tenir lloc ahir, es va dur a terme una visita guiada amb la presència de Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona; Maria Terrades, directora del Parc Científic de Barcelona; Anna Font, directora del Departament d’Activitats de Cultura i Ciència de la Fundació “la Caixa”; i Valentí Farràs, director del Museu de la Ciència CosmoCaixa.


Dels bebès a la carta… fins al transhumanisme
El Parc Científic de Barcelona i la Fundació Víctor Grifols i Lucas han elaborat la proposta didàctica “Cap a on ha d’anar la humanitat?”, que planteja tres reptes sobre bioètica i recerca: ‘bebès a la carta’, la creació d’organismes vius al laboratori i el ‘transhumanisme’, és a dir, la millora de l’ésser humà mitjançant les noves tecnologies. L’activitat desafia el públic a posicionar-se a favor o en contra, a través del seu vot en una aplicació en línia o, presencialment, a la fira. En el marc de l’esdeveniment, el director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC i catedràtic de medicina molecular de la Universitat de Leicester, Salvador Macip -metge, investigador, escriptor i divulgador- dinamitzarà diversos debats sobre aquests tres reptes bioètics, en què participaran 120 estudiants que prèviament hauran treballat l’activitat a l’aula. El material d’aquesta proposta didàctica també es posarà a disposició de tots els centres educatius que visiten la fira.


La Fira Recerca en Directe forma part del programa Recerca en Societat del Parc Científic de Barcelona, que engloba més de 100 activitats en què participen més de 6.500 persones cada any, i compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i de l’Ajuntament de Barcelona.
Segons Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona: “La recerca i la transferència d’excel·lència, capaç de trencar les fronteres del coneixement i millorar tant les nostres societats com el benestar de la ciutadania, no es pot desvincular mai d’una ètica científica. És per això, que amb el nostre lideratge en l’ecosistema d’investigació, a la Universitat de Barcelona no concebem una recerca on la bioètica no tingui un paper central i estigui present en tot el procés que fan el nostre personal investigador. Una aposta que adquireix encara més rellevància amb el procés d’enfortiment de l’eix Salut de la Diagonal que estem vivint, amb el nostre Parc Científic com a espai de referència”.


En paraules d’Anna Font, directora del Departament d’Activitats de Cultura i Ciència de la Fundació “la Caixa”: “El compromís de la nostra institució amb la divulgació científica és ferm i permanent. A través dels centres CaixaForum d’arreu del territori i del Museu de la Ciència CosmoCaixa despleguem activitats com aquesta fira ja històrica, que apropen la ciència als ciutadans i aconsegueixen fomentar les vocacions científiques dels més petits. Tenir l’oportunitat de parlar cara a cara amb els investigadors i fer propers els seus projectes permet ampliar el coneixement de la nostra societat sobre la importància central de la ciència en les nostres vides”.
“En aquesta edició”, explica Maria Terrades, “hem volgut introduir el debat sobre la bioètica que ja és molt present, tant a la societat com als mitjans de comunicació, però també en institucions com la nostra, on la formació en bioètica aplicada a activitats de difusió de la ciència és una de les accions previstes al del nostre Pla de Sostenibilitat per contribuir a l’Objectiu de l’Agenda 2030 de garantir una educació de qualitat”.


Institucions de recerca participants
En aquesta edició de la fira col·laboren dues universitats públiques catalanes: la Universitat de Barcelona (UB), i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); cinc instituts amb segell d’excel·lència Severo Ochoa: l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona); juntament amb l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), l’Institut Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i la Iniciativa Catalana per a l’Earth BioGenome Project (CBP) promoguda per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).