Skip to main content
Sin categoría

El Parc Científic de Barcelona selecciona els tres equips que optaran a defensar el seu repte a l’iFest2021

By 8 de marzo de 2021septiembre 7th, 2023No Comments

En el marc de l’iFest Countdown, el Parc Científic de Barcelona ha seleccionat els tres equips finalistes del seu repte “Com fomentar vocacions científiques entre els joves?”. Només un d’ells serà el guanyador i competirà amb la resta de players per al premi a la millor solució iFest 2021 al Demo Day, que tindrà lloc el proper 24 de març al Barcelona Startup Congress.

La situació de crisi sanitària no ha impedit l’èxit i la gran participació d’alumnat i centres a la nova edició iFest Countdown 2020, el programa d’aprenentatge i competició en la qual els players desenvoluparan prototips de reptes reals que seran exposats i defensats al Demo Day 2021. Els shakers i els docents dels centres han fet un gran esforç combinant les diferents metodologies del programa de manera online.

El Parc Científic de Barcelona valora molt positivament la participació de l’alumnat en el programa iFest. Tots equips que s’han presentat al seu repte aporten idees per al foment de vocacions científiques d’interès, i han posat en relleu la necessitat de difondre la ciència d’una manera que aporti coneixements a través d’activitats lúdiques i dinàmiques a fer dintre i fora de les aules. Finalment, els equips  seleccionats han estat:

• “Ambient i medi”, de l’Institut Lluïsa Cura. Sota el lema “Escull la ciència i entendràs, pensa en verd i encertaràs”, el seu projecte té com a principal objectiu donar a conèixer les possibilitats laborals referents a l’àmbit de les ciències mediambientals, sortides professionals, etc., amb propostes i idees com activitats i tallers.

• “LUR“, del Col·legi Mare de Déu del Carme, pel seu projecte basat en el disseny d’un videojoc que segueix el cicle de la vida i aprofundeix en  els sistemes del cos humà reunirà coneixements i els representa gràficament. El joc va dirigit a jovent del batxillerat, graus superiors i mitjans i Universitat.

• “KADE”, de La Salle Reus, per un projecte que vol trencar el tòpic de la dificultat de l’estudi de les ciències, i presenta un Kit per a fer experiments, acompanyat de fitxes de seguiment i un llibre guia per impartir les matèries a l’aula d’una forma més dinàmica i divertida.

Els tres equips competiran entre si en un pitch que tindrà lloc entre els dies 9 i 10 de març. El jurat de cada repte escollirà un únic equip que rebrà un premi i participarà amb la resta de guanyadors de cada repte a la final del Demo Day, que tindrà lloc el dia 24 de març, per optar al Premi Catalunya Emprèn com a la millor solució iFest 2021.

El repte del Parc Científic de Barcelona

El repte “Com fomentar vocacions científiques entre els joves?”, llançat pel Parc Científic de Barcelona en el marc de l’iFest, va estar adreçat a l’alumnat dels centres educatius d’arreu de Catalunya. La proposta va consistir a desenvolupar una activitat per fer créixer l’interès per la ciencia en secundària i batxillerat, dintre del currículum acadèmic, per dur-la a terme presencialment al PCB, o via online.

Els objectius d’aquest repte són apropar l’alumnat de secundària a la recerca actual en ciències de la vida i la salut; fomentar la innovació a l’ensenyament de les ciències experimentals, i promoure la reflexió sobre els aspectes ètics, legals i socials relacionats per orientar a l’alumnat en l’elecció d’una carrera acadèmica i professional a l’àmbit STEM.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa Recerca en Societat, una iniciativa que el Parc Científic de Barcelona va engegar l’any 2003 per apropar la ciència a la ciutadania i fomentar les vocacions entre el jovent. Actualment, engloba més de 100 activitats en què participen 6.000 persones cada any. El programa ha estat reconegut amb el Segell de Qualitat Educativa del Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona (CIP) impulsat per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), i compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) de l’Ajuntament de Barcelona.

» Més informació al web de l’iFest [+]