Vine a resoldre enigmes científics!

La Fira Recerca en Directe es planteja com a un tastet de projectes de recerca que estan en curs sobre diferents disciplines amb un format de proximitat, on es presenta l’oportunitat de parlar cara a cara amb els mateixos investigadors, així com de realitzar petits experiments amb la instrumentació científica i part del laboratori que desplacen fins a la Fira.

Coneix de més a prop la Fira Recerca en Directe!

Va néixer el 2003 per establir un canal de comunicació on es pogués transmetre a la població el mètode científic i la recerca que es porta a terme als laboratoris de tot Catalunya.


Fira Recerca en Directe 2023!

On? CosmoCaixa. Isaac Newton, 26.
Quan? Del 18 al 21 d’abril de 2023, de 10 a 15 h. Grups escolars.
Dissabte 22 d’abril de 2023, de 10-14 h. Públic general

Ja estan les inscripcions obertes!

VOTACIÓ POPULAR

Coneix els projectes que volen estar presents a la Fira d’enguany!

A la Fira els investigadores i investigadors t’explicaran els projectes en què estan treballant, podràs fer experiments i interactuar amb la seva instrumentació científica, com si estiguessis al seu laboratori, i podràs conversar amb ells i elles i preguntar-los tot allò que et desperti curiositat.

Us presentem els diferents projectes de recerca que trobaràs a la 19a edició de la Fira Recerca en Directe.

Tria els 3 que més t’agradin i deixa el teu vot! Tens fins el 24 de gener. El projecte més votat tindrà lloc assegurat a la Fira!


SALUT REPRODUCTIVA – Nous dispositius per a la implantació embrionària

Vols conèixer com apliquem la bioenginyeria amb l’ús de la intel·ligència artificial en la salut reproductiva?

Grup de recerca en Bioenginyeria en salut reproductiva. Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Si combinem eines de bioenginyeria i òptica es poden desenvolupar noves tecnologies que permetin estudiar els mecanismes que controlen la implantació embrionària i millorar les tècniques de  fertilització in vitro. A la Fira volem presentar un projecte que preten desenvolupar un dispositiu, que combina l’anàlisi hiperespectral amb la intel·ligència artificial, per a la classificació d’embions segons els seus perfils metabòlics, de manera que permeti seleccionar, sense ser invasiu, els embrions més competents per a la implantació, i així, augmentar la taxa d’èxit d’aquestes tècniques i reduir l’anomenat “temps fins l’embaràs”.

A la Fira coneixereu com funciona la reproducció assistida i podreu veure al microscopi diferents embrions de ratolí per observar la seva morfologia!

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


NEUROCIÈNCIES – La maduració del cervell, perfils de comportament

Vols conèixer com estudiem el temperament i les conductes de risc en la infància i l’adolescència?

 Grup de recerca Laboratori Humà. Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

El cervell té àrees específiques relacionades amb la presa de decisions i amb el reconeixement d’emocions, capacitats que ens ajuden a adaptar-nos i que contribueixen al nostre benestar emocional. Aquestes àrees comencen a desenvolupar-se durant l’adolescència. No obstant, hi ha infants i adolescents que poden tenir un desenvolupament més lent o diferent al de la majoria i que necessiten rebre programes de tractament en etapes primerenques que els ajudin a millorar-lo.  A la Fira volem presentar un projecte de recerca on estudiem aquestes capacitats emocionals i cognitives per entendre perquè es respon de manera diferent en contextos socials i emocionals similars.

A la Fira podràs entendre el desenvolupament del teu cervell a través dels jocs que utilitzem per fer el nostre estudi!

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


NEUROCIÈNCIES – Alzheimer, noves tècniques d’investigació del cervell

Vols conèixer com investiguem el cervell en un laboratori experimental per conèixer com es desenvolupen les malalties neurodegeneratives?

Grup de Neurobiologia de la malaltia d´Alzheimer. Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Durant l’envelliment es produeix degeneració cerebral i una pèrdua de la memòria. Conèixer els mecanismes cel.lulars, moleculars i patològics que regulen aquests processos ens permet entendre com es produeixen les malalties neurodegeneratives. A la Fira, volem mostrar un projecte de recerca sobre l’Alzheimer, on evaluem la memòria en models experimentals i estudiem cervells sans i patològics a nivell microscòpic gràcies a noves tècniques d’imatge utilitzant procediments experimentals d’aclariment i expansió de teixit biològic.

A la Fira podràs manipular mostres biològiques per fer la preparació i l’observació al microscopi i obtenir imatges de neurones i cervells afectats per l’Alzheimer!

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


MEDI AMBIENT– La fotònica, peça clau per promoure un futur sostenible

Vols conèixer com investiguem des de la fotònica en el camp de les energies renovables per mitigar l’impacte del canvi climàtic?

ICFO – Institut de Ciències Fotòniques

La fotónica juga un paper fonamental en promoure un futur sostenible fent possibles tecnologies innovadores per generar energia de forma renovable. A la Fira presentarem un projecte multidisciplinar que treballa en diferents línies, com ara, en com reproduir la fotosíntesis de forma artificial; en com capturar carboni de l’atmosfera per reutilitzar-lo per sintetitzar substàncies útils, com plàstics o combustibles, o en el disseny de nous materials per a panells solars que els facin més eficients, sense materials contaminants com el plom, i més fàcils d’integrar en objectes quotidians. 

A la Fira podràs descobrir tecnologies fotòniques que tindran un impacte positiu en la protecció del medi ambient i com cadascuna d’aquestes seran integrades en xarxes intel·ligents on els ciutadans tenen un rol actiu!

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


MEDIAMBIENT – Dafnia i peix cebra, bindicadors de drogues de consum humà a les aigües

Vols conèixer com desenvolupem noves eines per detectar els riscos químics per al medi ambient i la salut humana?

Grup de recerca de Toxicologia ambiental. Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua de Barcelona (IDAEA-CSIC)

Els contaminants presents a l’aigua produeixen efectes nocius i suposen un risc per al medi ambient i la salut humana. El peix cebra i la “puça d’aigua”, la dàfnia, poden servir com a bioindicadors d’aquests riscos químics. L’estudi del seu comporatment i metabolisme ens pot ajudar a desxifrar com actuen aquests compostos tòxics a l’organisme dels éssers vius. A la Fira presentarem un projecte de recerca on estudiem, a través d’aquest model de vertebrat acuàtic i petit crustaci microscòpic, l’efecte de les drogues de consum humà sobre la seva funció cardíaca.

A la Fira podràs fer assajos bioquímics com a un laboratori de toxicologia per veure com afecten els contaminants de l’aigua als organismes vius.

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


SALUT– Resistències antimicrobianes, un problema de salut global

Vols conèixer com investiguem nous tractaments per lluitar contra l’emergència i propagació de microorganismes patògens resistents als tractaments antimicrobians?

Grup de recerca Iniciativa Resistències Antimicrobianes i Unitat de Cultura Científica i Innovació. Institut Salut Global de Barcelona (ISGlobal)

La resistència antimicrobiana és un procés natural pel qual els microorganismes, com ara bacteris, desenvolupen resistències als fàrmacs que usem per a tractar-los. L’abús i el mal ús dels antibiòtics i altres fàrmacs antimicrobians afavoreix el desenvolupament i la propagació de microorganismes resistents, generant un repte important de salut global i amenaçant la nostra capacitat de tractar malalties infeccioses. A la Fira us presentarem des de l’estudi de la sensibilitat dels bacteris als antibiòtics i la detecció de gens resistents, fins a recursos per a la sensibilització de la ciutadania i eines de gamificació.

A la Fira podràs interpretar antibiogrames per per determinar la sensibilitat de bacteris als antibiòtics!

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


SALUT– Genòmica contra la malària

Vols conèixer com investiguem en la genètica del paràsit de la malària per lluitar contra aquesta malaltia?

Grup de recerca Fisiopatologia/Genòmica de Malària. Institut Salut Global de Barcelona (ISGlobal)

Aproximadament la meitat de la població mundial viu en risc de malària i Moçambic és un dels deu països amb major prevalença d’aquesta malaltia infecciosa a tot el món. A la Fira us presentarem un projecte de recerca que té com a objectiu desenvolupar un sistema de vigilància genòmica de malària en aquest país, que permeti detectar la resistència dels paràsits de la malària als fàrmacs i als tests de diagnòstic, o la seva diversitat genètica. Desenvolupem tècniques moleculars i analítiques basades en tecnologia de seqüenciació massiva, i integrem les dades genòmiques produïdes en les bases de dades de vigilància i salut pública del país a fi d’ajudar les autoritats sanitàries en la presa de decisions.

A la Fira podràs identificar mutacions genètiques en paràsits seqüenciats virtualment aplicant el procés computacional que fan servir els biòlegs moleculars i bioinformàtics.

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


CANVI CLIMÀTIC – Living labs contra el canvi climàtic

Vols conèixer com generem dades sobre el canvi climàtic a través de ciència ciutadana posant especial focus a l’adaptació enfront les pluges intenses i onades de calor?

Grup GAMA. Departament de Física Aplicada. Universitat de Barcelona

El canvi climàtic pot incrementar la freqüència de riscos naturals associats com ara grans inundacions, tempestes, sequeres, incendis forestals, entre d’altres. La ciutadania té un paper clau per portar a terme un canvi real en l’acció climàtica. A la Fira us presentarem un projecte de recerca que implica a la població i experts en la recollida de dades sobre el clima local, les condicions ambientals i els comportaments humans, a través d’un living lab en el que es co-desenvolupen sensors i apps per a monitoritzar-les. Les dades generades es combinen també amb d’altres fonts de dades i es fan accessibles per tal de conscienciar sobre els impactes del canvi climàtic i els riscos naturals associats i cercant solucions col.lectives.

A la Fira podràs interactuar amb una maqueta per veure l’efecte de la pluja intensa i determinar els efectes que poden tenir els fenòmens meteorològics extrems.


FÍSICA– El processament de dades, eina fonamental per a entendre la nostra galàxia

Vols conèixer com es processen les dades corresponents a 1.500 milions d’estrelles?

Unitat Tecnològica. Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB)

Gaia és una ambiciosa missió de la Agència Espacial Europea per crear un mapa tridimensional, extraordinàriament precís de la nostra galàxia, a partir d’un cens massiu estel·lar que pretén proporcionar dades bàsiques per abordar una sèrie de problemes relacionats amb l’origen, l’estructura i l’evolució històrica de la Via Làctia. El satèl·lit observa unes 80 vegades cada una dels 1.500 milions d’estrelles, registrant la seva brillantor i posició al llarg del temps. A la Fira us presentarem el nostre projecte de recerca que desenvolupa instrumentació i software per a la compressió de dades d’aquesta missió, permetent el processament inicial i fotomètric de les mateixes, així com les simulacions.

A la Fira podràs observar amb realitat virtual la nostra galàxia a partir de les dades obtingudes a Gaia.

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL – Intel·ligència artificial aplicada al càncer de mama

Vols conèixer com la Intel·ligència Artificial ens pot ajudar en el tractament de malalties com el càncer de mama?

BCN-AIM lab. Universitat de Barcelona (UB)

La ciència de dades i la Intel·ligència Artificial (IA) tindran un paper clau en la cerca de solucions mèdiques encaminades a una medicina més personalitzada. Cal un enfoc integrador de dades biomèdiques de múltiples fonts i centres. A la Fira us presentarem un projecte de recerca que desenvolupa noves eines d’IA per millorar la detecció i el tractament del càncer de mama utilitzant dades a gran escala d’Europa i Estats Units, algoritmes per a l’anàlisi (Machine) i la seva estructuració en xarxes neuronals (Deep Learning); i també el desenvolupament d’eines per la predicció de la resposta al tractament neoadjuvant del càncer de mama.

A la Fira podràs identificar tumors en imatges de ressonància i veure una demostració de la nostra eina de detecció de massa mamària en mamografia.

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


GENÒMICA –BioGenoma, creant un catàleg d’espècies

Vols conèixer com es construeix un inventari genòmic?

Iniciativa Catalana per a l’Earth BioGenome Project. Institut d’Estudis Catalans (IEC)

L’àmplia diversitat climàtica, topogràfica i geològica dels territoris catalans ha fet que s’hi concentri una rica diversitat biològica. Conèixer millor la biodiversitat genòmica del nostre territori permet generar coneixement sobre la biologia i l’evolució dels organismes, però també ens pot ajudar a recuperar espècies tradicionalment utilitzades en els sectors de l’agricultura, la ramaderia i la pesca, a més d’aportar eines que ens ajudin en polítiques de conservació, protecció, restauració, o fins i tot per a la medicina. A la Fira us presentarem un projecte de recerca col·laboratiu per construir un catàleg detallat del genoma de les espècies eucariotes locals.

A la Fira podràs obtenir un genoma i fins i tot comparar-lo amb d’altres a través d’una eina bioinformàtica! Sabies que amb aquesta informació podem aconseguir medicina personalitzada?

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


BIOLOGIA –Cristalls de proteïnes, proteïnes en 3D

Vols conèixer com investiguem la forma tridimensional de les proteïnes?

Structural MitoLab i Proteolysis Lab. Institut de Biologia Molecular de Barcelona del Consell Superior d’ Investigacions Científiques (IBMB-CSIC)

Conèixer l’estructura tridimensional de les proteïnes resulta útil per entendre el seu funcionament, quin és el seu mecanisme d’activació, i per tant per al disseny de fàrmacs. A la Fira us presentarem la recerca que fem per esbrinar les estructures tridimensionals d’aquestes molècules. Fem cristalls amb les proteïnes de manera que aquestes es situïn ordenadament per tal que quan els apliquem un raig X, aquest xoqui amb els electrons dels àtoms que la formen facilitant-nos una imatge que haurem d’interpretar per poder desxifrar l’estructura atòmica de la proteïna.

A la Fira podràs fer cristalls de proteïnes per preparar-les per a esbrinar la seva estructura a través de la difracció i experimentaràs aquesta tècnica.

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


SALUT – Bionformàtica per al càncer

Vols conèixer com investiguem el càncer amb bioinformàtica?

Laboratori de Genòmica Biomèdica. Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona)

L’estudi del càncer des d’una perspectiva genòmica permet obrir portes a una medicina personalitzada. El desenvolupament d’eines bioinformàtiques ens ajuda a determinar mutacions generadores de cancer, estudiar els mecanismes de tumorigènesi, i aplicar aquests coneixements a eines útils per a la medicina de precisió. A la Fira us presentarem la recerca que fem per a identificar alteracions del genoma que donen lloc a processos tumorals, així com dels mecanismes responsables de la seva aparició i el seu potencial, per millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels pacients oncològics.

A la Fira coneixeràs les nostres eines bioinformàtiques i comprovaràs en què es basa la medicina de precisió.

Vota’ns i fes que tinguem presència assegurada a la Fira Recerca en Directe!


Si vols conèixer els projectes presentats en les edicions anteriors, clica aquest enllaç!

Organitza:

Amb el suport:

Aj_BCN_D.indd