Vine a resoldre enigmes científics!

La Fira Recerca en Directe es planteja com a un tastet de projectes de recerca que estan en curs sobre diferents disciplines amb un format de proximitat, on es presenta l’oportunitat de parlar cara a cara amb els mateixos investigadors, així com de realitzar petits experiments amb la instrumentació científica i part del laboratori que desplacen fins a la Fira.

Coneix de més a prop la Fira Recerca en Directe!

Va néixer el 2003 per establir un canal de comunicació on es pogués transmetre a la població el mètode científic i la recerca que es porta a terme als laboratoris de tot Catalunya.


Fira Recerca en Directe 2023!

On? CosmoCaixa. Isaac Newton, 26.
Quan? Del 18 al 21 d’abril de 2023, de 10 a 15 h. Grups escolars.
Dissabte 22 d’abril de 2023, de 10-14 h. Públic general

Ja estan les inscripcions obertes!

Fira Recerca en Directe

A la Fira els investigadors i investigadores t’explicaran els projectes en què estan treballant, podràs fer experiments i interactuar amb la seva instrumentació científica, com si estiguessis al seu laboratori, i podràs conversar amb ells i elles i preguntar-los tot allò que et desperti curiositat.

Fes una ullada als diferents projectes de recerca que trobaràs a la 18a edició de la Fira Recerca en Directe per tenir clar quins voldràs visitar!

Però abans…reflexiona!

PROGRAMA DE LA FIRA

Quants polifenols ingereixes als postres?

POLIFENOLS: EL LLENGUTAGE SECRET DE LA FRUITA I LA VERDURA

Vols conèixer com s’investiga en l’àmbit agroalimentari per a millorar la nostra salut i l’economia verda?

Nutrigenòmica. Universitat Rovira i Virgili (URV)

El treball en equips multidisciplinaris es fa cada cop més necessari per a qualsevol iniciativa. El nostre grup participa en una que vol transformar i dinamitzar el sector agroalimentari, potenciant la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització. A la Fira presentarem la nostra recerca que demostra per primera vegada que el consum d’una mateixa varietat de fruita o verdura amb un alt contingut en polifenols té uns efectes sobre la salut molt diferents segons si es consumeixen dins o fora de l’època de l’any que els hi pertoca.

Vine a descobrir quin és el contingut en polifenols de les fruites i hortalisses locals i quins són els beneficis del seu consum respecte a les de fora de temporada i procedència llunyana!

PÒSTER >


La malaltia de l’Alzheimer només ens roba la memòria?

LES MIL CARES DE L’ALZHEIMER

Vols conèixer com investiguem el comportament per conèixer millor la malaltia de l’Alzheimer?

Grup de recerca translacional en neurociència del comportament. Institut de Neurociències de la UAB (INC)

Estudiar el comportament d’animals model amb Alzheimer, des que neixen fins que envelleixen, ens permet comprendre com factors —com ara el sexe, l’ambient, la dieta, els estils de vida o nous fàrmacs— modulen l’evolució de la malaltia, especialment els seus símptomes clínics, cognitius i neuropsiquiàtrics. A la Fira mostrarem com utilitzem la tecnologia per analitzar de forma computeritzada comportaments que simulen diversos símptomes als pacients i partir d’aquests definir els perfils conductuals. Vine i podràs fer estudis comportamentals a partir de l’observació i l’anàlisi de dades i entendre més de prop aquesta malaltia!

PÒSTER >


Com t’imagines el viatge d’una nanopartícula?

EL VIATGE D’UNA NANOPARTÍCULA AL COS HUMÀ

Quina forma ha de tenir un fàrmac? Com l’hem d’encapsular? Podem dirigir-lo a un lloc en concret?

Nanobioengineering. Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Comprendre les interaccions dels materials amb les cèl·lules resulta clau per al desenvolupament de nous nanomaterials destinats al tractament del càncer i malalties infeccioses. El nostre grup presentarà a la Fira la recerca què estem fent entorn l’eficàcia de les nanopartícules com a transportadores de fàrmacs.

Vine i veuràs com podem formar microesferes fent servir un xip format per petits canals de la mida d’un cabell. Al taller podràs veure com es pot encapsular tinta en una microesfera, representant en una escala més gran, el procés d’encapsulació de fàrmacs en les nanopartícules.

PÒSTER >


Què ens pot explicar una mosca de nosaltes?

LA MOSCA COM A MODEL DE FORMACIÓ D’ÒRGANS

Vols conèixer el poder de la recerca bàsica i veure com investiguem la formació d’òrgans utilitzant la mosca de la fruita?

Mecanismes de morfogènesi i organogènesi. Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC)

Tots els organismes coneguts contenen òrgans tubulars ramificats (pulmons, ronyons, glàndules mamàries, etc.) que desenvolupen funcions vitals. El nostre grup presentarà a la Fira la recerca que fem utilitzant el sistema traqueal (respiratori) de la mosca de la fruita com a model per entendre com es formen aquest tipus d’òrgans. Estudiar els mecanismes genètics, cel·lulars i moleculars que regeixen el desenvolupament d’òrgans és clau per entendre, per exemple, les seves disfuncions en malalties.

Vine i podràs fer un experiment de morfologia! Visualitzaràs embrions marcats amb fluorescència i realitzaràs una anàlisi de la longitud de les tràquees de mutants i mosques control!

PÒSTER >


Es poden rentar les aigües subterrànies?

AIGÜES SUBTERRÀNIES: L’APROFITAMENT D’UN RECURS HÍDRIC

Vols conèixer com investiguem per descontaminar les aigües subterrànies?

MAiMA – Isòtops estables i Mineralogia. Universitat de Barcelona (UB)

L’ús d’aigües subterrànies és una alternativa estratègica davant la disminució dels recursos hídrics superficials. Malgrat tot, aquestes estan sotmeses a una gran contaminació per activitats agrícoles, industrials i urbanes.  A la Fira presentarem un projecte per al seu tractament in situ, un mètode econòmicament més viable i sostenible que els d’extracció i tractament ex situ. La descontaminació es realitza al mateix aqüífer amb la injecció de nutrients, per activar l’activitat de determinats bacteris que degraden el contaminant, o de reactius químics que el transformen en compostos innocus per al medi ambient.

Vine i podràs experimentar amb una simulació de la descontaminació d’un aqüífer mitjançant un tractament d’oxidació química avançada!

PÒSTER >


Totes les mutacions causen càncer?

LA BIOINFORMÀTICA EN LA RECERCA DEL CÀNCER

Vols conèixer com investiguem la biologia del càncer amb models bioinformàtics? Vols conèixer com investiguem quines són les mutacions més importants pel desenvolupament del càncer?

Grup de Recerca en Genòmica Biomèdica BBGLab. Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona)

L’estudi del càncer des d’una perspectiva genòmica permet obrir portes a una medicina personalitzada. A l’IRB Barcelona treballem en la identificació de les alteracions del genoma que donen lloc a processos tumorals, així com dels mecanismes responsables de la seva aparició, i el potencial d’aquest coneixement per millorar l’elecció dels tractaments més adequats per als pacients oncològics.

Vine a analitzar mutacions de diversos càncers amb bioinformàtica!

PÒSTER >


En què t’assembles a un cuc transparent d’1 mm?

CAENORHABDITIS ELEGANS, AJUDA’NS A INVESTIGAR LES MALALTIES!               

Vols conèixer com investiguem les malalties neurodegeneratives a través d’un cuc com a model de recerca?

C. elegans models of diseases. Institut de Neurociències de la UAB + ICMAB

Amb els avenços de la ciència i la tecnologia hem aconseguit viure més temps i amb una millor qualitat de vida. Desafortunadament, la incidència de malalties neurodegeneratives relacionades amb l’envelliment va en augment, i els mecanismes de moltes d’elles encara ens són desconeguts. El cuc Caenorhabditis elegans, d’una extremada senzillesa morfològica, és un model ideal per a estudiar processos associats a aquestes malalties, que en altres models animals costaria el doble, en temps i diners. A la Fira presentarem un projecte de recerca que utilitza aquest cuc amb neurodegeneració per a desenvolupar biomaterials.

Vine i podràs conèixer i observar aquest model d’investigació biomèdica per a malalties neurodegeneratives!

PÒSTER >


Saps enviar missatges secrets amb física quàntica?

CRIPTOGRAFIA QUÀNTICA EN COMUNICACIONS CRÍTIQUES

Vols conèixer com s’investiga en criptografia quàntica per crear un sistema de comunicació segura?

Criptografia quàntica en comunicacions crítiques. ICFO – Institut de Ciències Fotòniques

En un món digital amb tanta informació sensible (financera, sanitària, etc.) accessible per internet, la ciberseguretat és fonamental. La criptografia quàntica, basada en les propietats dels objectes a l’escala microscòpica (ex. àtoms i fotons), promet distribuir les nostres dades de manera més segura, protegint-nos d’eventuals noves tecnologies i revelant fins i tot la presència d’un espia. Dos grups de recerca de l’ICFO treballen junts per al futur internet quàntic.

Vine i reproduiràs un sistema de comunicació òptica! Podràs crear un codi criptogràfic per enviar informació de manera segura i fer-lo servir, enviant llum de diferents colors dins d’una fibra òptica!

PÒSTER >


Saps per què les cèl·lules mare odien l’obesitat?

L’OBESITAT: NO NOMÉS UNA QÜESTIÓ ESTÈTICA

Vols conèixer com estudiem la diabetis i l’obesitat mirant a través del nostre teixit adipós?

Grup de Recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET). Institut d’Investigació Sanitária Pere Virgili (IISPV)

Tant el sobrepès com l’obesitat s’originen per un augment en la quantitat de greix al nostre cos (teixit adipós). Aquesta situació pot conduir al desenvolupament d’altres patologies entre les quals destaquem la diabetis mellitus de tipus 2. El projecte de recerca que volem presentar a la Fira tracta sobre com les cèl·lules que componen el nostre teixit adipós (cèl·lules mare i adipòcits) reaccionen davant l’ambient hostil que es dona en l’obesitat i la diabetis, i quines conseqüències poden tenir per al nostre cos.

Vine i podràs fer una extracció de cèl·lules mare d’un tros petit de greix, transformar-les en adipòcits i veure com emmagatzemen greix al seu interior!

PÒSTER >


En biologia, 1 + 1 pot ser = 1?

EL QUE ENS PODEN ARRIBAR A EXPLICAR ELS LÍQUENS!

Vols conèixer com investiguem els líquens i la seva potencialitat com a bioindicadors o altres funcions?

Liquenologia. Universitat de Barcelona (UB)

Els líquens són organismes resultants d’una simbiosi entre fongs, algues i cianoprocariotes, el que els ha permès colonitzar tots els ambients terrestres. Conèixer la biologia i ecologia de les seves espècies, així com la diversitat i abundància, ens permet utilitzar-los com a bioindicadors per avaluar la qualitat de l’atmosfera, el grau de conservació dels boscos i la seva gestió forestal o la biodiversitat d’un indret. A la Fira presentarem la nostra recerca amb aquests organismes per establir una escala del grau de contaminació atmosfèrica i per determinar el paper de bioprotecció que fan sobre les superfícies pètries.

Vine i podràs experimentar amb líquens i esbrinar com calculem la seva edat! Diries que parlem de centenars o de milers d’anys …?

PÒSTER >


Què tenen en comú la mel i l’aire?

EL POL·LEN QUE RESPIREM I MENGEM

Vols conèixer com estudiem el pol·len i les espores de fongs, com determinem els seus al·lèrgens i quina vinculació tenen amb el medi ambient?

Grup de Recerca Aerobiològica, Transport Atmosfèric i Salut (AEROBIOTAS). Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Conèixer els grans de pol·len, les espores de fongs i els al·lèrgens presents a l’aire al llarg del temps ens permet establir relacions amb la meteorologia i l’entorn, així com amb la salut de les persones (al·lèrgies respiratòries) i de la vegetació (fitopatologia). Els nostres investigadors/es presentaran a la Fira com analitzem l’aire i un projecte de ciència ciutadana on a través d’una App pots mapejar les plantes que provoquen al·lèrgies i informar del nivell de risc en funció del seu estat.

Vine i podràs fer de palinòleg! Podràs preparar i observar mostres al microscopi i comprendre millor la relació entre el medi ambient i les malalties al·lèrgiques!

PÒSTER >


Com fer les primeres passes a un laboratori?

QUÈ INVESTIGUEM A BATXILLERAT

Programa BATX2LAB 2021-2022. Parc Científic de Barcelona

Un any més, el Parc Científic de Barcelona (PCB) ha atorgat un premi a tres treballs de recerca dels estudiants de batxillerat que han participat en el programa BATX2LAB, fent la part pràctica del projecte sota la tutela d’un investigador d’entitats ubicades al PCB. Els guanyadors seran presents en un estand de la Fira per explicar als assistents el projecte d’investigació que han dut a terme.

Vine a conèixer als joves guanyadors i la seva recerca!

PÒSTERS >


Si vols conèixer els projectes presentats en les edicions anteriors, clica aquest enllaç!

Organitza:

ub_parccientific_horz_color-retallat

Amb el suport:

Aj_BCN_D.indd