Skip to main content
Sin categoría

Engega el programa Recerca en Societat 2015-2016 del Parc Científic de Barcelona

By 18 de septiembre de 2015septiembre 7th, 2023No Comments

18.09.2015

El pròxim 8 d’octubre el Parc Científic de Barcelona (PCB) obre el termini d’inscripció per participar en els tallers experimentals Fes recerca! i Descobreix la recerca!, amb el que dóna el tret de sortida a la 15a edició del programa Recerca en Societat. Aquesta proposta del PCB per apropar la ciència a la ciutadania i fomentar les vocacions entre els joves aplega més de 80 activitats, en què participen anualment prop de 5.000 persones, entre les quals hi ha la fira Recerca en directe que es durà a terme el mes d’abril a CosmoCaixa Barcelona.

 

Descobreix la recerca és un projecte adreçat a estudiants de tercer cicle de primària amb dues propostes alternatives: ‘Descobreix la recerca en biomedicina’ i ‘Descobreix la recerca en física i química’. Ambdues activitats estan dinamitzades per monitors i investigadors, i especialment dissenyades perquè els més joves puguin dur a terme experiments seguint el mètode científic i, alhora, ampliar coneixements de manera lúdica sobre conceptes elementals, com ara les cèl·lules, els gens, la pressió atmosfèrica o les reaccions químiques.

Els tallers finalitzen amb una visita guiada i interactiva per diversos laboratoris del Parc Científic de Barcelona que completa les dinàmiques realitzades al llarg dels tallers i permet que els alumnes puguin conèixer la realitat del dia a dia d’un laboratori i fer preguntes als investigadors sobre tot allò que desperti la seva curiositat.

Fes recerca! és una iniciativa destinada a la comunitat educativa d’ESO i Batxillerat que ofereix prop de 50 tallers durant el curs escolar perquè els estudiants puguin participar en experiments vinculats als projectes de recerca que es desenvolupen al PCB amb els mateixos instruments i materials que fan servir habitualment els científics.

Set propostes diferents permetran als adolescents crear un nou fàrmac per tractar l’Alzheimer fent servir pèptids i proteïnes; conèixer totes les fases del procés de desenvolupament d’un nou medicament per al Parkinson; o esbrinar perquè les taques dels guepards, les espirals de les petxines o els cultius bacterians es poden explicar amb el mateix model matemàtic, entre altres activitats.

Descobreix la recerca i Fes recerca! compten amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat, i de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) de l’Ajuntament de Barcelona. Les activitats es porten a terme amb la col·laboració d’investigadors de la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

 

Per a més informació [+]