Skip to main content
Sin categoría

La 14a edició de la fira Recerca en Directe bat rècords d’assistència

By 12 de abril de 2016septiembre 7th, 2023No Comments

Un total de 1711 visitants, 580 més que a l’anterior edició, van participar en la fira Recerca en Directe 2016 a CosmoCaixa Barcelona per conèixer els projectes més capdavanters que s’estan duent a terme en onze centres de recerca i universitats de tot Catalunya. L’exposició va estar organitzada pel Parc Científic de Barcelona (PCB) i l’Obra Social ”la Caixa» amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB).

Del 6 al 9 d’abril la fira de Recerca en Directe va obrir un any més les seves portes amb l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania, afavorir el diàleg entre el públic i els investigadors i fomentar vocacions científiques entre els joves.

74 investigadors d’onze centres de recerca catalans van traslladar part del seu laboratori a CosmoCaixa per fomentar la interacció amb els ciutadans i convidar-los a participar en els seus experiments amb els mateixos instruments i materials amb què ells fan la seva recerca. Per fomentar la interacció amb el públic, en cada estand es formulava un enigma que els assistents havien de resoldre tot seguint la metodologia científica.

Durant els tres primers dies d’exposició, més de 1400 estudiants de secundària (4t d’ESO i Batxillerat) de 40 centres educatius diferents van omplir els estands de la fira. L’últim dia, dissabte al matí, va ser el torn del públic en general que va superar els 250 visitants.

El dia 7 d’abril  es va dur a terme una visita institucional guiada pels estands de la Fira que va comptar amb la presència del rector de la Universitat de Barcelona i president del Parc Científic de Barcelona, Dídac Ramírez; el director general del Parc Científic de Barcelona i vicerector del Grup UB, TIC i Serveis Comuns, Josep Antoni Plana; el director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jordi Portabella; director de CosmoCaixa, Lluis Noguera.

Els onze centres que han col·laborat en aquesta 14a edició són: el Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic); el Centre de Regulació Genòmica (CRG); el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la Universitat Rovira i Virgili (URV); el Centre de Visió per Computador (CVC); el Cognitive Media Technologies Group de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); el Departament de Química Analítica de la Universitat de Barcelona (UB); l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i Grups de recerca ITAKA-IRCV-URV; l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Com en edicions anteriors, els tres guanyadors dels premis del programa Batx2Lab –adreçat a estudiants de batxillerat que fan la part pràctica del seu treball de recerca al PCB– van ser presents en un estand de la fira per explicar als assistents el projecte d’investigació que han dut a terme.

L’exposició s’emmarca dins del programa Recerca en Societat del Parc Científic de Barcelona que ofereix més de 120 activitats en què participen més de 5.000 persones cada any.