Skip to main content
Sin categoría

La Fira Recerca en Directe tanca les seves portes amb èxit de participació

By 8 de mayo de 2017septiembre 7th, 2023No Comments

La 15a edició de la Fira Recerca en Directe–va tancar les seves portes dissabte al migdia desprès de quatre dies d’intensa activitat. La gran afluència de públic, més de 1600 visitants, i l’elevat grau de satisfacció dels 87 investigadors i investigadores dels onze centres catalans presents a CosmoCaixa Barcelona avalen un any més l’èxit d’aquesta convocatòria.

La Fira Recerca en Directe –que organitza anualment la Unitat de Cultura Científica del Parc Científic de Barcelona, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)–Ministeri de Economia, Industria i Competitivitat, té com a objectiu apropar la recerca als ciutadans, afavorir el diàleg entre el públic i els investigadors, despertar vocacions entre els joves i contribuir a la cultura científica de la societat.

En aquesta edició, han estat onze els grups de recerca que van traslladar el seu laboratori a CosmoCaixa a fi que els visitants poguessin participar en experiments vinculats als seus projectes més punters. Per fomentar la interacció amb el públic, a cada estand es va formular un enigma que els assistents havien de resoldre tot seguint la metodologia científica.

Enguany, la Unitat de Cultura Científica del Parc Científic de Barcelona ha volgut implicar a la societat en la selecció del grups de recerca participants a la fira, mitjançant un procediment previ de votació popular, perquè tothom pogués indicar les seves preferències entre les diferents propostes presentades. El resultat d’aquest procés va estar una participació de més de 700 persones.

Posar a prova nanopartícules per veure si són capaces de lluitar contra el càncer; experimentar amb el grafè per fer Internet 100 vegades més ràpida; col·laborar en la reconstrucció 3D d’un poblat protohistòric; cristal·litzar; descobrir com es treballa per a la conservació d’aus amenaçades; o testar l’efectivitat de fàrmacs contra la malària, la diabetis i l’obesitat han estat alguns dels experiments en què van poder participar els visitants als onze estands instal·lats a Cosmocaixa.

La presència de la comunitat educativa a la Fira va ser molt rellevant. El nombre de reserves ha estat de 1470 places de 33 escoles i instituts, amb alumnes en edats compreses entre els 15 i 18 anys i dels quals 98 eren professors.

Un any més, els tres guanyadors dels premis del programa BATX2LAB –adreçat a estudiants de batxillerat que fan la part pràctica del seu treball de recerca al PCB– van ser presents a un estand per explicar el seu projecte.

Com a resultat d’aquesta edició, es van editar tres pòsters per cadascun dels grups participants, 36 en total (33 per als grups i 3 dels alumnes de batxillerat), per explicar d’una manera molt visual les tècniques d’investigació de cada grup.

Atès l’interès per la comunitat educativa per les temàtiques tractades a la Fira, aquest material es facilita als centres, a través de la pàgina web, en format de fitxes que es poden descarregar per al posterior treball a classe o com material de consulta.

 

 

Amb el suport de:
logo_MEIC_FECYT_Web2017      Aj_BCN_D.indd