Skip to main content
Sin categoría

La Fira Recerca en Directe bat rècords de participació

By 16 de abril de 2018septiembre 7th, 2023No Comments

La 16a edició de la Fira Recerca en Directe va tancar les seves portes amb un gran èxit de participació. Desprès de quatre dies d’intensa activitat al CosmoCaixa Barcelona, més de 1900 visitants van poder gaudir d’una experiència en primera persona amb la investigació que es duu a terme als centres de recerca. Aquesta xifra de participants bat el rècord d’assistència i avala un any més l’èxit de la fira.
_MG_4618

La Fira Recerca en Directe –que organitza anualment la Unitat de Cultura Científica del Parc Científic de Barcelona, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Economia, Industria i Competitivitat– té com a objectiu apropar la recerca als ciutadans, afavorir el diàleg entre el públic i els investigadors, despertar vocacions entre els joves i contribuir a la cultura científica de la societat.

Enguany, van ser onze els grups de recerca que van traslladar el seu laboratori a CosmoCaixa a fi que els visitants poguessin participar en experiments vinculats als seus projectes més punters. Per fomentar la interacció amb el públic, a cada estand es va formular un enigma que els assistents havien de resoldre tot seguint la metodologia científica.

Seguint la iniciativa que es va iniciar l’any passat, la Unitat de Cultura Científica del Parc Científic de Barcelona ha implicat a la societat en la selecció del grups de recerca presents a la fira, mitjançant un procediment previ de votació popular, perquè tothom pogués indicar les seves preferències entre les diferents propostes presentades. Més de 1400 persones van participar en el procés de votació, el que representa un 50% més que en l’edició anterior.
La gran novetat d’aquest any va ser un debat públic sobre ciència i filosofia, com a activitat paral·lela durant l’últim dia de la fira. Francesc Orella, el carismàtic professor de la sèrie Merlí, i dos dels seus alumnes, els “peripatètics” Tània i Oliver (Elisabet Casanovas i Iñaki Mur), es van apropar a la fira per impartir una classe oberta a tothom on es van debatre aspectes transcendentals de la recerca científica. La classe va contar amb l’assistència de més de 180 persones.

Desenvolupar un medicament que sigui activat per la llum; examinar oòcits d’una granota africana per esbrinar com es formen les proteïnes; avaluar la qualitat ecològica d’un riu mitjançant una App, definir una proposta d’espai públic a través de la realitat virtual i augmentada; fer una rèpilica d’un fòssil; visualitzar les mitocòndries dels participants o descompondre la molècula de l’aigua i hidrogen per fer-lo servir com a font d’energia neta, són alguns dels experiments en què van poder participar els visitants als onze estands instal·lats a CosmoCaixa.
_MG_4475

Un any més, els tres guanyadors dels premis del programa BATX2LAB –adreçat a estudiants de primer de batxillerat que fan la part pràctica del seu treball de recerca al PCB– van ser presents a un estand per explicar el seu projecte.
Com a resultat de la fira, es van editar tres pòsters per cadascun dels grups participants, 36 en total (33 per als grups i 3 dels alumnes de batxillerat), per explicar d’una manera molt visual les tècniques d’investigació de cada grup. Atès l’interès per a la comunitat educativa per les temàtiques tractades a la fira, aquest material es facilita als centres, a través de la pàgina web, en format de fitxes que es poden descarregar per al posterior treball a classe o com material de consulta.

La presència de la comunitat educativa a la fira durant els tres primers dies va ser molt rellevant. El nombre de reserves ha estat de 1730 places de 41 escoles i instituts, amb alumnes d’edats compreses entre els 15 i 18 anys i dels quals 117 eren professors. El quart dia de la fira, oberta al públic i sense necessitat de reserva, va comptar amb l’assistència de més de 350 persones, batent el record d’altres anys.

Amb el suport de:

LogoMinisterioBandera-FECYTweb    Aj_BCN_D.indd

Redacció UCCi PCB:

UCCi18web