Skip to main content
Sin categoría

Més de 100 joves participen a les jornades ‘Ciencia y Tecnología en femenino’ del PCB

By 11 de diciembre de 2018septiembre 7th, 2023No Comments

L’univers està esperant que el canviïs… Seràs tu la propera gran científica de la història?, el Parc Científic de Barcelona (PCB) va organitzar quatre jornades adreçades a estudiants de 1er, 2d i 3r de l’ESO per estimular les seves ganes i capacitats de fer recerca i despertar el seu esperit emprenedor. A les trobades, que es van dur a terme els dies 22, 23, 26 d’octubre i 11 de novembre, van participar 112 estudiants de tres centres educatius catalans: l’Escola Virolai, l’Institut Manuel Carrasco i Formiguera de Barcelona i l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta. La iniciativa es va emmarcar dins del projecte ‘Ciencia y Tecnología en femenino

article
Les jornades, que es van dur a terme els dies 22, 23, 26 d’octubre, van ser inaugurades per Maria Terrades, directora del Parc Científic de Barcelona (Foto: PCB).

A la primera part de les jornades, inaugurades per Maria Terrades, directora general del Parc Científic de Barcelona, els estudiants van interactuar amb tres rellevants científiques i tecnòlogues per conèixer quina és la seva feina, com és el seu dia a dia –dins i fora del laboratori– i les possibles sortides professionals de les carreres STEM (Science,Technology, Engineering, Mathematics): Elisabeth Engel, enginyera biomèdica directora del Grup Biomaterials for Regenerative Therapies de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); Celia Santos, investigadora PhD student de l’IRB Barcelona i cofundadora de la iniciativa Noies al Lab; i Anna Laromaine, investigadora de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i membre de la Junta directiva de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya (AMITcat), present en el rànquing Top 100 Mujeres Líderes en España 2018.

Tot seguit, els joves van participar en una visita guiada per l’exposició Mujeres que cambiaron el mundo per tal de conèixer de prop la trajectòria d’algunes de les científiques més cèlebres de la història, i que han aconseguit grans fites per a la humanitat. La mostra tindrà caràcter itinerant i es mostrarà a la Biblioteca Sagrada Família, del 21 de desembre al 7 de gener, i també farà un recorregut per catortze centres educatius de Catalunya fins al mes de juny de 2019. Paral·lelament, l’Àrea de Difusió de la Ciència del PCB va elaborar una proposta didàctica per a la itinerància de l’exposició i va col·laborar en l’elaboració de la guia Què vull ser de gran? sobre els estudis STEM i les seves sortides professionals, disponible online, i va distribuir-ne 150 unitats impreses.

article
Els joves van participar en una visita guiada per l’exposició ‘Mujeres que cambiaron el mundo’ per tal de conèixer de prop la trajectòria d’algunes de les científiques més cèlebres de la història (Foto: PCB).

A la segona part es va dur a terme el taller Posa’t la bata!, on els joves van dura terme diversos experiments relacionats amb la recerca sobre biomedicina i transgènics. Posteriorment, va tenir lloc un workshop per despertar el seu esperit emprenedor, on se’ls va desafiar a trobar solucions innovadores a problemàtiques relacionades amb els reptes establerts al Programa Marc de Recerca i Innovació de la Unió Europea, Horizon 2020.

Al taller experimental Posa’t la bata!, els estudiants van posar en pràctica els seus coneixements en el camp de recerca sobre biomedicina i transgènics (Foto: PCB)
Al taller experimental Posa’t la bata!, els estudiants van posar en pràctica els seus coneixements en el camp de recerca sobre biomedicina i transgènics (Foto: PCB)

Instantània del workshop sobre els Reptes establerts al Programa Marc de Recerca i Innovació de la Unió Europea, Horizon 2020 (Foto: PCB).
Instantània del workshop sobre els Reptes establerts al Programa Marc de Recerca i Innovació de la Unió Europea, Horizon 2020 (Foto: PCB).

En base a la idea treballada durant el workshop al PCB, els estudiants van realitzar un vídeo per participar en el concurs nacional Propuestas innovadoras a los retos de Europa 2020 convocat per APTE. Entre totes les idees presentades, el Parc va seleccionar com a guanyador el projecte Ananke d’un equip d’alumnes de l’Escola Virolai, que plantejava prevenir les malalties tropicals mitjançant el desenvolupament d’uns xiclets fets amb productes naturals de propietats medicinals (nabius, equinàcia, etc.) que poguessin canviar de color per detectar les infeccions i fossin assequibles a tota la població dels països del Tercer Món.

Tots els vídeos finalistes que optavan al premi nacional es van presentar en Talent Woman –l’esdeveniment internacional més important de dones, ciència i tecnologia– que va desembarcar a Espanya per primer cop del 30 de novembre a l’1 de desembre de 2018 al Palau de Fires i Congressos de Màlaga. APTE i la seva iniciativa ‘Ciencia i Tecnología en femenino’ van participar a la trobada com a convidats especials a través de tres activitats: l’exposició ‘Mujeres que canviaron el mundo’, tres speaker corners i la taula rodona «La promoció de les vocacions tecnològiques als parcs científics i tecnològics». Crònica de l’esdeveniment al web d‘APTE [+]  

La directora del Parc Científic de Barcelona, Maria Terrades (quarta per la dreta), amb la resta de representants dels parcs científics i tecnològics, d'APTE i de 'Ciència i Tecnologia en Femení' que van participar en Talent Woman. (Foto: APTE)
La directora del Parc Científic de Barcelona, Maria Terrades (quarta per la dreta), amb la resta de representants dels parcs científics i tecnològics, d’APTE i de ‘Ciència i Tecnologia en Femení’ que van participar en Talent Woman. (Foto: APTE)

Redacció UCCi PCB:

UCCi18web