Skip to main content
Sin categoría

El Parc Científic de Barcelona participa en la primera ‘Biennal Ciutat i Ciència’

By 18 de enero de 2019septiembre 7th, 2023No Comments

El Parc Científic de Barcelona participarà en la 1a edició de la ‘Biennal Ciutat i Ciència, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona –a través de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB)– amb l’objectiu de facilitar la difusió del coneixement científic que es genera a la ciutat i estrènyer el seu vincle amb la societat. El programa, teixit conjuntament amb 118 entitats i la col·laboració d’acadèmics, investigadors, educadors i científics, aplega prop de 90 activitats que es desenvoluparan del 7 i 11 de febrer en més de 72 espais dels deu districtes.

article

La Biennal Ciutat i Ciència proposa un gran espai de reflexió, debat i participació entorn de la recerca científica per acostar els avenços i els reptes de la física, la genètica o la biotecnologia a tota la població. El seus objectius són: reflexionar, participar, connectar, reforçar la igualtat, transmetre el coneixement, potenciar la transversalitat i complementar el Pla de Ciència de l’Ajuntament de Barcelona.

Per assolir-los, un comitè de set investigadors –entre ells Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA i group leader a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)– ha dissenyat un ampli programa d’activitats amb formats molt diversos: conferències, debats, jornades, jornades de portes obertes, hackatons, arts escèniques, música, cinema, tallers… Una extensa oferta que pretén fomentar vocacions científiques en condicions d’igualtat i convidar a la reflexió, i amb què el públic podrà trobar respostes a moltes de les seves inquietuds, comprendre els processos de la ciència i implicar-se activament en la recerca.

articleEl dilluns 11 de febrer, la Premi Nobel Ada E. Yonath donarà una xerrada a la Sala Dolores Aleu del PCB sobre la seva tasca puntera d’investigació i els reptes actuals de la recerca sobre els ribosomes (Foto: ICUB).

«Steam» a fora de les aules

El dijous 7 de febrer, de 9.00 h a 14.00 h el Parc Científic de Barcelona acollirà el hackató ‘STEAM a fora de les aules‘, organitzat per la Fundació Alícia amb la col·laboració del l’IBEC, Barcelona Activa, el Consorci d’Educació de Barcelona, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i el PCB.

A la jornada de treball hi participaran un grup de 100 estudiants que col·laboraran per resoldre diversos reptes sobre alimentació i vida saludable que es plantegen a la ciutat de Barcelona, centrant-se específicament en els llegums. L’activitat es clourà amb una visita dels participants a les instal·lacions de l’IBEC.

Trobada de «100tífiques»

El mateix dijous 7 de febrer, de 14.00h a 17.45 h, el Parc Científic de Barcelona també acollirà una jornada de formació amb què es donarà el tret de sortida al programa de “100tífiques”, impulsat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Consorci d’Educació de Barcelona, amb el suport del BIST i STEMcat.

A la trobada hi participaran més de 100 dones de perfil cientificotecnològic, que debatran sobre el seu paper com a role models de cara a la promoció d’altres dones en carreres científiques. Hi haurà networking i una xerrada sobre “Didàctica de la ciència: com transmetre la ciència a l’escola”.

Posteriorment, l’11 de febrer, en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, aquestes científiques compartiran la seva experiència en la carrera cientificotecnològica amb alumnes de 100 escoles de Catalunya.

Xerrada de la Premi Nobel Ada Yonath

El dilluns 11 de febrer, de 13.00 h a 14.00 h, la investigadora Ada E. Yonath donarà una xerrada a la Sala Dolores Aleu del PCB. Yonat, juntament amb Venkatraman Ramakrishnan i Thomas A. Steitz, va rebre el Premi Nobel de Química 2009 pels seus estudis sobre l’estructura i la funció del ribosoma. Aquest reconeixement va significar per a ella la culminació de dècades de treball pioner en l’aplicació de la cristal·lografia a l’estudi dels mecanismes de la biosíntesi de les proteïnes en els ribosomes.

La seva conferència, organitzada per l’IBEC, ens acostarà a la seva tasca puntera d’investigació i als reptes actuals de la recerca sobre els ribosomes. Dins les cèl·lules, els ribosomes tradueixen la informació genètica a desenes de milers de proteïnes, cadascuna amb una tasca específica en el cos. La comprensió de la seva estructura i funció pot ajudar els bioquímics a desenvolupar nous antibiòtics per alterar els ribosomes bacterians i combatre la seva resistència als fàrmacs.
article‘Ciutat i Ciència’, promoguda per l’ICUB, està organitzada per un comitè de set investigadors, entre ells Núria Montserrat, investigadora principal del IBEC (Foto: ICUB).

► Més informació sobre la ‘Biennal Ciutat i Ciència’ en aquest enllaç [+]

article

Redacció UCCi PCB:

UCCi18web