Skip to main content
Sin categoría

El Parc Científic de Barcelona tutela 40 treballs de recerca de Batxillerat

By 9 de junio de 2021septiembre 7th, 2023No Comments

El Parc Científic de Barcelona (PCB) ha donat la benvinguda a l’alumnat i professorat que participarà a la 18a edició del Batx2Lab, el programa de tutories de treballs de recerca per estudiants de batxillerat. L’objectiu d’aquesta iniciativa, pionera a l’Estat espanyol, és fomentar vocacions científiques entre el jovent a través de la interacció directe amb el personal investigador de les entitats públiques i privades ubicades al parc, que tutoritzen la part pràctica del seu treball de recerca als laboratoris del PCB.  

L’acte ha anat a càrrec de Maria Terrades, directora general del PCB, Gijs Jochems, general manager de Promega, i Josep M. Fernández, coordinador del programa i professor de la Universitat de Barcelona. D’acord amb el compromís del Parc  amb la promoció dela interacció entre art i cièncial’acte també ha comptat amb l’actuació d’Oriol Marimon, project manager de Big Van Ciencia amb el monòleg “El pantera i el Virus”. 

El Parc Científic de Barcelona vol reafirmar la seva aposta per fomentar les vocacions STEM entre el jovent, impulsant aquesta nova edició del programa amb propostes que  estimulin, des d’edats primerenques, l’interès per la recerca i que aportin valor a futures generacions, trencant estereotips i contribuent a la bretxa de gènere existent. 

En aquesta edició seran 21 professionals de recerca, 7 investigadors i 14 investigadores, qui tutelaran l’alumnat en diverses disciplines com ara biomedicina, medicina regenerativa, biotecnologia, toxicologia, malalties neurodegenerativas i  metabòliques, enginyeria  genètica, i nanobiomedicina  entre d’altres.  

Aquest personal investigador pertany concretament a la Plataforma de Proteòmica del PCB,  l’Institut de Bioenginyeria de Cataluña (IBEC), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB), la Fundación DTI i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG). 

Enguany el nombre de sol·licituds per participar en BATX2LAB ha superat les anteriors edicions. De 171 alumnes de centres educatius, públics i privats, s’han seleccionat 40 treballs de 39 centres docents (16 centres públics, 3  d’ells d’alta complexitat) i la resta privats i subvencionats. Els centres docents provenen: 18 de la ciutat de Barcelona, 20 de l’àrea metropolitana i 1 de Tarragona.

En aquests 40 treballs participaran 43 alumnes, 14 nois i 29 noies, els quals han mostrat les seves inquietuds per fer els seu projecte de recerca sobre malalties genètiques, nanorobòtica per la cura de malalties, influència de la llum sobre el càncer de pell, ADN, càncer de mama, enginyeria genètica,  química a la cuina, resistència als antibiòtics, impacte de la seqüenciació gènica, cèl·lules mare, diabetis, tractaments de la leucèmia, regeneració de teixits i ciència forense d’entre d’altres. 

 Un programa pioner a l’Estat espanyol  

Batx2Lab va néixer l’any 2003 per fomentar les vocacions científiques entre el jovent. Durant aquests 18 anys s’han dut a terme 18 edicions del programa, i s’han rebut més de 2.000 sol·licituds d’estudiants de diversos centres públics, privats i concertats d’arreu de Catalunya, la majoria de l’Àrea metropolitana de Barcelona, però també de Tarragona, Lleida i Girona. El PCB reserva places per a l’alumnat que pertany a escoles d’alta complexitat a fi d’enfortir la igualtat d’oportunitats. 

A llarg d’aquests anys han participat en el programa més de 800 estudiants (un 70% noies) y més de 300 membres del personal investigador ubicat en el PCB (el 60% dones), un 51% amb doctorat i un 49% doctorands. 

Batx2Lab s’emmarca dintre de Recerca en Societat, la proposta del Parc Científic de Barcelona per i establir un canal de diàleg amb la ciutadania i el personal investigador, i fomentar vocacions científiques entre el jovent, trencant falsos mites amb l’experimentació real, contrastant idees de primera mà, empoderant les joves per trencar sostres de vidre, i incitant al jovent per treballar amb esperit crític i la reflexió informada.

Aquest programa compte amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT)del Ministeri de Ciència i Innovació, y del Ajuntament de Barcelona. El programa organitza més de 100 activitats anuals. El 2016 va ser reconegut amb el Segell de Qualitat Educativa del Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona (CCP), i el 2018, amb el Premi Barcelona Innovació Educativa de l’Ajuntament de Barcelona, que reconeix les iniciatives d’innovació pedagògica que es duen a terme en la ciutat per a promoure les oportunitats formatives i la inclusió social. 

Des del 2020 el programa compte també amb el suport econòmic de Promega Biotech Ibérica, a través del seu programa de Responsabilitat Social.