Skip to main content
Sin categoría

La Fira Recerca en Directe bat un nou rècord de participació

By 3 de mayo de 2022septiembre 7th, 2023No Comments

La 18a edició de la Fira Recerca en Directe va tancar les seves portes amb un gran èxit de participació després de dos anys aturada per la Covid. Quatre dies d’intensa activitat al CosmoCaixa Barcelona van permetre gaudir a prop de 2000 visitants d’una experiència en primera persona amb la investigació que es duu a terme als centres de recerca. Aquesta xifra de participació bat el rècord d’assistència i avala un any més l’èxit de la fira.

L’esdeveniment–que organitza anualment la Unitat de Cultura Científica del Parc Científic de Barcelona, en col·laboració amb la Fundació “la Caixa” i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministerio de Cincia e Innovación– ha portat a aquest emblemàtic espai onze grups de recerca d’institucions capdavanteres d’arreu de Catalunya, perquè el públic assistent pugui participar amb els seu personal investigador en experiments vinculats als seus projectes actuals, i amb els mateixos instruments i materials que fan servir habitualment al laboratori. Per fomentar la interacció amb el públic, a cada estand es va formular un enigma que els assistents havien de resoldre tot seguint la metodologia científica.

Gràcies al format de proximitat de la Fira, escolars i públic general poden parlar cara a cara amb els investigadors i les investigadores, conèixer algunes de les recerques més innovadores que s’estan realitzant actualment al nostre país i, de retruc, es contribueix a despertar vocacions STEM i promoure la cultura científica.

Aquesta Fira estava a punt de celebrar-se quan la pandèmia va forçar la seva aturada. Així, els grups que han participat enguany han estat els seleccionats al 2020. La Unitat de Cultura Científica del Parc Científic de Barcelona implica a la societat en la selecció del grups de recerca presents a la fira, mitjançant un procediment previ de votació popular, perquè tothom pugui indicar les seves preferències entre les diferents propostes presentades. Aquest procés es va dur a terme el 2019 i van participar més de 1200 persones, seleccionant un dels estands que tractava un tema de nutrició.

Enguany, la Fira va oferir dues d’activitats paral·leles a l’exposició científica. A l’espai “És necessari el 100% del talent!” es va reptar els visitants, a través d’un joc de parelles o memory, a esbrinar quins són els científics i científiques referents als camps de recerca que s’hi mostren i quines fites han aconseguit, amb la intenció de trencar els estereotips sexistes i els rols de gènere en la ciència.

Dissabte 30 d’abril, a les 11.00 h, el públic també va poder gaudir d’un espectacle teatral ple d’humor, en què el fil conductor és un monòleg científic a càrrec del químic Oriol Marimón, membre del grup Big Van Ciencia, que va interactuar amb el públic per divulgar la recerca d’una manera amena i atractiva.

Les persones que van visitar la fira van poder enviar missatges encriptats mitjançant física quàntica; extreure cèl·lules mare d’un tros de greix i transformar-les en adipòcits; desxifrar el llenguatge secret de la fruita i la verdura; encapsular un fàrmac en una nanopartícula perquè ‘viatgi’ a un lloc concret del cos humà; o descobrir en què ens assemblem a un cuc transparent d’1 mm, entre d’altres experiments plantejats pels equips de recerca dels onze centres instal·lats a CosmoCaixa.

Un any més, les tres guanyadores dels premis del programa BATX2LAB –adreçat a estudiants de primer de batxillerat que fan la part pràctica del seu treball de recerca al PCB– van ser presents a un estand per explicar el seu projecte.

Com a resultat de la fira, es van editar tres pòsters per cadascun dels grups participants, 36 en total (33 per als grups i 3 dels alumnes de batxillerat), per explicar d’una manera molt visual les tècniques d’investigació de cada grup. Atès l’interès per a la comunitat educativa per les temàtiques tractades a la fira, aquest material es facilita als centres, a través de la pàgina web, en format de fitxes que es poden descarregar per al posterior treball a classe o com material de consulta.

La presència de la comunitat educativa a la fira durant els tres primers dies va ser molt rellevant. El nombre de reserves ha estat de 1664 places de 41 centres educatius diferents, amb alumnes d’edats compreses entre els 13 i 18 anys i dels quals 107 eren professorat. Enguany, que també es va obrir la Fira dijous a la tarda a més de Dissabte per al públic sense necessitat de reserva, va comptar amb l’assistència de més de 397 persones, batent el record d’altres anys.