Skip to main content
Sin categoría

La FECYT renova el seu suport a la UCC+I del Parc Científic de Barcelona

By 3 de abril de 2023septiembre 7th, 2023No Comments

El Parc Científic de Barcelona s’acredita novament com membre de la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) a través de la Fundación Española de Ciencia y Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació. La UCC+I del PCB realitza divulgació científica general del coneixement científic i tecnològic i assessorament i formació del personal investigador en difusió de la Ciència i la tecnologia.

Les UCC+I tenen com a objectiu

La Xarxar UCC+I té com a objectiu fomentar l’intercanvi d’experiències i la recerca de sinergies entre entitats, el que millora la qualitat dels productes i serveis de les UCC+I i promou l’optimització de recursos i  actuen d’intermediàries entre les institucions que les acollen i els ciutadans amb l’objectiu principal de promocionar la cultura científica, tecnològica i de la innovació, a través de les activitats de diversa tipologia :comunicació científica, divulgació, formació, etc.

Aquest ajut de la FECYT està destinat a les activitats que duu a terme el PCB en el marc del seu programa Recerca en Societat, que aplega més de 100 propostes de divulgació científica adreçades a diferents públics de totes les edats, i en què participen prop de 6.000 persones anualment. Entre aquestes iniciatives destaquen:

–  La Fira Recerca en Directe que proposa a la ciutadania endinsar-se en alguns dels projectes científics més punters en un format innovador:  de la mà del mateix personal investigador que els desenvolupa, que trasllada a l’exposició part del seu laboratori  i instrumentació científica per interactuar amb el públic assistent.

–  Tallers vivencials que ofereixen a estudiants de primària, secundària i cicles formatius l’oportunitat de participar en les etapes experimentals d’un projecte real de recerca amb els científics i científiques que el duen a terme.

– Batx2Lab que permet a alumnes de batxillerat fer la part experimental del treball de recerca (TR) als laboratoris del Parc tutoritzats per un investigador, que els assessora també en la seva elaboració. El programa conclou amb el lliurament de 3 premis als millors TR.

El Parc Científic de Barcelona estableix en els seus estatuts la importància de dissenyar un projecte de promoció de la cultura científica per transferir a la societat tot el coneixement que es desenvolupa al seu entorn. En aquest context neix l’any 2003 Recerca en Societat, un projecte pioner a l’Estat espanyol per comunicar ‘ciència viva’, fomentar vocacions entre el jovent i afavorir el diàleg entre el personal investigador i la ciutadania.

Gràcies a la labor del programa Recerca en Societat, el Parc Científic de Barcelona, forma part de la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (Red UCC+i) de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació. Les UCC+i són un dels principals agents en la difusió i divulgació de la ciència i la innovació a Espanya i constitueixen un servei clau per millorar i incrementar la formació, la cultura i els coneixements científics de la ciutadania.