Skip to main content
Sin categoría

El Parc Científic de Barcelona tutelarà 40 treballs de recerca de batxillerat

By 15 de mayo de 2023septiembre 7th, 2023No Comments

El Parc Científic de Barcelona (PCB) ha resolt l’adjudicació de places del programa Batx2lab d’enguany, el programa de tutories de treballs de recerca per estudiants de batxillerat. L’objectiu d’aquesta iniciativa, pionera a l’Estat espanyol, és fomentar vocacions científiques entre el jovent a través de la interacció directe amb el personal investigador de les entitats públiques i privades ubicades al parc, que tutoritzen la part pràctica del seu treball de recerca als laboratoris del PCB.  

En aquesta edició seran 19 professionals de recerca, 7 investigadors i 12 investigadores, qui tutelaran l’alumnat en diverses disciplines com ara biomedicina, medicina regenerativa, biotecnologia, malalties neurodegenerativas i metabòliques, enginyeria  genètica, i nanobiomedicina  entre d’altres.   Aquest personal investigador pertany concretament a l’Institut de Bioenginyeria de Cataluña (IBEC), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), la Universitat de Barcelona, els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB), la Fundación DTI i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) i a l’empresa Cytes Biotech.   

Enguany el nombre de sol·licituds per participar en BATX2LAB ha estat de 130 alumnes de 57 centres educatius, públics i privats. Finalment, s’han seleccionat 43 alumnes de 40 centres docents per a realitzar 40 treballs de recerca. 10 nois i 33 noies, que han mostrat les seves inquietuds per fer els seu projecte de recerca sobre malalties genètiques, teràpies gèniques, eficàcia de la producció de teixits en el transplantament, nanofàrmacs, biotecnologia, xenotransplantaments, organoides, crisper, medicina regenerativa, entre d’altres.

El programa finalitzarà amb el lliurament de 3 premis als millors projectes. A més, els guanyadors seran presents en un estand de la Fira Recerca en Directe –que se celebra anualment a CosmoCaixa Barcelona– juntament amb 11 grups de recerca d’institucions de prestigi d’arreu de Catalunya per donar a conèixer al públic assistent l’estudi que han dut a terme.  

Un programa pioner a l’Estat espanyol  

Batx2Lab va néixer l’any 2003 per fomentar les vocacions científiques entre el jovent. Durant aquests 18 anys s’han dut a terme 18 edicions del programa, i s’han rebut més de 2.000 sol·licituds d’estudiants de diversos centres públics, privats i concertats d’arreu de Catalunya, la majoria de l’Àrea metropolitana de Barcelona, però també de Tarragona, Lleida i Girona. El PCB reserva places per a l’alumnat que pertany a escoles d’alta complexitat a fi d’enfortir la igualtat d’oportunitats. 

Aquest programa s’emmarca dintre de Recerca en Societat, la proposta del Parc Científic de Barcelona per i establir un canal de diàleg amb la ciutadania i el personal investigador, i fomentar vocacions científiques entre el jovent, trencant falsos mites amb l’experimentació real, contrastant idees de primera mà, empoderant les joves per trencar sostres de vidre, i incitant al jovent per treballar amb esperit crític i la reflexió informada.   BATX2LAB compte amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT)del Ministeri de Ciència i Innovació, y del Ajuntament de Barcelona. El programa organitza més de 100 activitats anuals. El 2016 va ser reconegut amb el Segell de Qualitat Educativa del Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona (CCP), i el 2018, amb el Premi Barcelona Innovació Educativa de l’Ajuntament de Barcelona, que reconeix les iniciatives d’innovació pedagògica que es duen a terme en la ciutat per a promoure les oportunitats formatives i la inclusió social. Des del 2020 el programa compte també amb el suport econòmic de Promega Biotech Ibérica, a través del seu programa de Responsabilitat Social.