Skip to main content
Sin categoría

Formació en Bioètica per al personal investigador del PCB

By 30 de junio de 2023septiembre 19th, 2023No Comments

El Parc Científic de Barcelona i la Fundació Víctor Grífols i Lucas van organitzar dues sessions formatives sobre bioètica a l’hora de divulgar i comunicar la recerca. Les sessions van anar a càrrec de Carlos Giménez, col·laborador de la Fundació Víctor Grifols, biòleg i professor, i han estat dirigides a personal investigador que realitza o té interès a divulgar i comunicar la recerca a diferents públics tant científics com públic general. Les dues sessions van tenir una molt bona acollida entre les investigadores i els investigadors que actualment estan participant en el Programa de Recerca en Societat del PCB dirigit a alumnat d’ESO i Batxillerat.    

«Què ha de saber la població sobre la Bioètica?», La primera de les sessions, que va tenir lloc el dia 21 de juny, i va descriure el context de la recerca i els seus aspectes ètics, per saber transmetre que és la recerca i la importància que té per a la població, tocant aspectes sobre que s’investiga, qui fa aquesta recerca i com es dur a terme. També es va parlar sobre les normes del joc: Tot s’hi val?, La fi justifica els mitjans?, El perill de les dreceres i els mecanismes de control. Per a finalitzar la sessió es van donar pautes per a treballar principalment a partir de situacions d’una certa complexitat fomentant un debat ordenat.  

D’igual manera, el dia 29 de juny sota el títol  de “La Bioètica en la carrera científica” es va dur a terme la segona sessió tocant aspectes com què és la carrera professional del personal investigador, com és finança i com es comuniquen entre si les persones dedicades a la recerca, així com directrius perquè arribi a la societat. Quines són les fonts fiables i quines no. En aquest cas es van treballar casos històrics excepcionals com per exemple d’incompliment dels principis de la Bioètica. També, es van presentar diferents nivells d’aprofitament de la dinàmica playdecide per evidenciar la necessitat d’utilitzar arguments basats en evidències i dades contrastables.    

Aquesta activitat ha estat  impulsada per la Unitat de Cultura Científica i d’Innovació (UCC-+I) del Parc Científic de Barcelona que compta amb el suport de la Fundación Española de Ciencia e Innovación (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación, i s’emmarca en el Pla de Sostenibilitat del Parc Científic de Barcelona per donar compliment als seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)