Skip to main content
Sin categoría

El Parc Científic de Barcelona lliura els premis de la 20a edició del programa BATX2LAB

By 21 de marzo de 2024No Comments

Els organòides en l’estudi de la colitis ulcerosa; Posant a prova les Lleis de Mendel: Utilitzant l’enginyeria genètica; immunoteràpia oncològica i  Explorant alternatives efectives i menys invasives en el tractament contra el càncer, han estat els treballs de recerca guanyadors d’aquesta 20a edició dels premis Batx2lab 2023-2024 del programa RESSÒ.

Més de 100 persones han assistit a l’acte de lliurament de premis d’aquesta edició. De les 137 sol·licituds rebudes per participar en el programa, s’han seleccionat 40 projectes, els quals han estat tutelats per el personal investigador que treballa en les més de 120 entitats ubicades al Parc, i que han permès a l’alumnat fer la part pràctica de seu treball de recerca en els seus laboratori.

Dels 40 treballs presentats – els 3 seleccionats com a millors treballs- han rebut els premis d’un val per la compra de llibres, música o material informàtic i un xec regal per als 3 centres docents per a la compra de material de laboratori– han estat per a:

LAIA MARTÍ FERNÁNDEZ, de l’Institut Lluís Domènech i Muntaner pel treball “Els organòides en l’estudi de la colitis ulcerosa” Tutora del centre docent Sonia Alarcon i tutora del Parc Lidia Fortuny Martí. Grup de recerca: Dinàmica Metabòlica en el càncer de la Universitat de Barcelona.

EMILI PERIS DE HARO, de l’Institut Damià Campeny pel treball “Posant a prova les lleis de Mendel: Utilitzant l’enginyeria genètica”. Tutor del centre docent Julio Martínez i tutor del Parc Carlos Batlle Recoder, del Departament de Biologia del Macròfag de la Universitat de Barcelona.

ABRIL ESCUDERO PRIOR, de l’Institut Bellulla pel treball “Explorant alternatives efectives i menys invasives en el tractament contra el càncer”. Tutora del centre docent Soukayna Harrak i tutora del Parc Paula Nieto del Departament de Genòmica unicel·lular del Centre Nacional d’Anàlisi en Genòmica (CNAG)

L’acte ha comptat amb la participació de Maria Terrades, directora general del Parc Científic de Barcelona i Gijs Jochems, general manager de Promega Biotech Ibérica, acompanyats per l’alumnat i professorat d’aquesta edició.

En el transcurs de la trobada, Jochems ha impartit una xerrada sobre les moltes sortides professionals relacionades amb les carreres STEM.

Helena Martínez –doctora en biologia i membre de Big Van Ciencia– ha amenitzat l’esdeveniment amb el monòleg científic “»La IA i el desenvolupament de deep fakes” per divulgar la recerca d’una manera lúdica i molt atractiva.

 

Promoure les vocacions STEM

El Parc Científic de Barcelona ha reafirmat la seva aposta per promoure les vocacions STEM entre el jovent impulsant una nova edició del BATX2LAB amb propostes que aportin valor i li obrin els ulls a la ciència.

BATX2LAB ofereix a l’alumnat de batxillerat la possibilitat de dur a terme la part pràctica del seu projecte de recerca en diferents laboratoris del Parc, tutelats per personal investigador. En aquest curs acadèmic 2023-2024 han participat l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB), la Universitat de Barcelona (UB), la Fundació DTI, Cytes Biotech i el CNAG

Al llarg d’aquests anys, han participat en el programa més de 800 estudiants (un 70% noies) i més 300 membres del personal investigador ubicat al PCB.

BATX2LAB s’emmarca dins del programa RESSÒ del Parc Científic de Barcelona, que busca establir espais de convivència entre la societat i el personal investigador, on s’acostin i puguin conversar obertament per a despertar l’esperit crític i vocacions científiques entre el jovent.

L’any 2016 va ser reconegut amb el Segell de Qualitat Educativa del Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona (CCP), i l’any 2018 va rebre el Premi Barcelona Innovació Educativa en la modalitat d’educació secundària, a la primera edició d’aquests guardons, creats per l’Ajuntament de Barcelona per distingir les iniciatives d’innovació i renovació pedagògica desinteressades que entitats i centres educatius porten a terme a la ciutat per promoure les oportunitats formatives i la inclusió social.

BATX2LAB compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i de l’Ajuntament de Barcelona i, en aquesta edició, també de Promega Biotech Ibérica.