Skip to main content
Sin categoría

Les comunitats científica i docent debaten sobre els nous reptes bioètics de la ciència

By 16 de mayo de 2024No Comments

El Parc Científic de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Víctor Grifols i Lucas i en el marc del programa RESSÒ, han organitzat el debat bioètic ‘Cap a on ha d’anar la humanitat?’, en què ha participat professorat de centres docents d’arreu de Catalunya i personal investigador d’entitats públiques i privades instal·lades al Parc.

 

Maria Terrades, directora del Parc, ha donat la benvinguda als assistents i ha explicat que l’objectiu d’aquest debat és aprendre a reflexionar i a indagar en els nostres propis valors i límits, per entendre la importància dels canvis socials que permeten els avanços científics. Segons Terrades, aquests tenen molt a veure amb nosaltres i amb el nostre futur, i no és només una activitat limitada als laboratoris.

Núria Terribas, directora general de la Fundació Víctor Grifols i Lucas, líder en la missió de promoure la bioètica mitjançant el diàleg entre especialistes de diferents àrees de coneixement, ha destacat la importància d’establir espais de diàleg entre el col·lectiu científic i el docent per tal de generar noves sinergies que permetin incorporar la reflexió bioètica en el camp de la biomedicina entre els més joves.

L’activitat ha estat conduïda per Salvador Macip, metge, investigador, escriptor, divulgador, director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, catedràtic de medicina molecular de la Universitat de Leicester i col·laborador de la Fundació Grifols.

Macip ha establert una dinàmica de treball molt participativa, especialment dissenyada per promoure un debat enriquidor, entre el professorat assistent i el personal científic de diverses entitats instal·lades al Parc, sobre els reptes bioètics que es presenten en quatre casos concrets: Fills a la carta, biologia sintètica, millores humanes i dopatge.

Més de 60 persones han treballat en equip per aprofundir i intercanviar opinions al voltant d’aquests a desafiaments ètics, així com per confrontar propostes que facilitin la incorporació de la reflexió bioètica a la divulgació científica als seus respectius camps d’activitat.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del programa RESSÒ del Parc Científic de Barcelona, que busca establir espais d’interacció entre la societat, la comunitat educativa i el personal investigador, on puguin col·laborar activament per despertar l’esperit crític i les vocacions científiques entre el jovent. El programa compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i de l’Ajuntament de Barcelona.