Skip to main content
Sin categoría

El Parc participa a la 16a edició de la Festa de la Ciència de Barcelona

By 12 de junio de 2023septiembre 7th, 2023No Comments

El 10 i 11 de juny, la Rambla de Prim en el seu tram entre el carrer de Llull i la plaça de Llevant es va convertir en un gran laboratori científic. L’espai, que en aquesta ocasió va comptar també amb la incorporació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, va acollir les 177 activitats de la 16a Festa de la Ciència, que en aquesta edició va captar les visites de prop de 16.000 persones. Així mateix, aquesta edició de la Festa ha comptat amb el suport del Districte de Sant Martí i de les entitats del barri i, a més, algunes d’elles han participat activament en l’organització d’activitats. Durant les dues jornades, les persones assistents van poder gaudir d’espectacles, tallers, experiments, itineraris, microxerrades, jocs, presentacions, debats i, fins i tot, van poder assistir en viu a la gravació d’un pòdcast de ciència. Un munt de propostes amb què el coneixement científic es posà a l’abast del públic de totes les edats.

El Parc Científic de Barcelona va organitzar el taller “Investiguem la ciència dels tests d’antígens”, conduït per la investigadora Alba Ortega.

Durant el taller, la científica va explicar quins tests de diagnòstic hi ha per detectar coronavirus: PCR (Reacción en cadena de la Polimerasa), test d’antígens i test serològics, i quina és la seva resposta immunitària. La part experimental va consistir en un test en 3 pacients per detectar específicament les proteïnes del coronavirus, donant un resultat d’immunitat alta, mitja o baixa.

Aquesta activitat s’emmarca dintre de Recerca en Societat, la proposta del Parc Científic de Barcelona per establir un canal de diàleg amb la ciutadania i el personal investigador, i fomentar vocacions científiques entre el jovent. Aquest programa compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i de l’Ajuntament de Barcelona. El 2016 va ser reconegut amb el Segell de Qualitat Educativa del Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona (CCP) i el 2018, amb el Premi Barcelona Innovació Educativa de l’Ajuntament de Barcelona, que reconeix les iniciatives que es duen a terme a la ciutat per promoure les oportunitats formatives i la inclusió social. 

Com a novetat d’aquesta edició, el joc de pistes Descobreix l’enigma va engrescar al voltant d’unes 2000 persones a explorar els vint-i-quatre espais d’aquesta Festa per resoldre’l i optar a un dels premis, tres lots de propostes científiques. Entre aquestes persones participants, unes 400 van completar el joc de pistes i l’enigma, i van poder participar en el sorteig dels premis que es va fer en directe en un acte a l’Escenari Einstein i que va cloure aquesta edició de la Festa. La Montse, la Isabel i la Justine (representada per en Pep), veïnes del districte de Sant Martí i de Sant Adrià del Besòs, propers al lloc on es va celebrar la Festa, foren les persones guanyadores d’aquest joc de pistes. El lliurament dels premis tindrà lloc a la tarda d’avui dimarts en un petit acte al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

D’entre els espais que van comptar amb una major participació del públic, en aquesta edició van destacar Jocs de Ciència i Ciència Jove, els quals foren novetat d’enguany a la Festa. Pel que fa a les activitats en particular, van tenir una especial participació el taller Invertebrats a les teves mans, l’espectacle Els secrets de la música, el taller Micro Micrarium, la demostració-espectacle Les tres neurones, el debat Hidrogen o liti? Com serà la mobilitat del futur, el concert de Boomwhackers, i els Explainers a càrrec d’alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat. També van tenir molta participació els Jocs matemàtics per guanyar sempre que es van poder gaudir al centre comercial Diagonal Mar.

Per la seva part, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona va celebrar jornades de portes obertes els dos dies de la Festa en el seu recinte a l’edifici del Fòrum, on les persones visitants van poder gaudir de l’exposició permanent, Planeta vida, així com de les temporals i de la coberta verda del Terrat Viu. El Museu també va acollir diverses activitats de la Festa, a destacar les orientades a infants fins als sis anys que van poder tenir un dels seus primers contactes amb la ciència.